5 razloga zašto je dobro vježbati kasno uvečer

Foto: Instagram

IAKO svi kažu da je za bolje rezultate učinkovitije vježbati ujutro, ništa to neće vrijediti onima koji ujutro jednostavno nemaju volje za ništa.

Onda je bolje da vježbaju bilo kada.

Ako ste i vi jedni od takvih, bravo što se trudite no, sadc ćemo vas razveseliti jednim novim saznanjem. Pokazalo se da noćna vježba također ima svoje prednosti pa ako vam odgovara, onda si je priuštite svom metabolizmu.

1. Bolje ćete spavati

Brojna su istraživanja pokazala da vas večernja vježba neće razbuditi i remetiti vam san. Zapravo, pomoći će vam da bolje i dublje spavate, a iako nema velike razlike u kvaliteti sna, ovisno o tajmingu kad vježbate, vjeruje se da noćna vježba možda ipak najbolje potiče brz i dubok, kvalitetan san.

2. Bolje ćete vježbati

Osim što vam pomaže bolje spavati, nekoliko je istraživanja pokazalo da je trening u kasnijim večernjim satima ljudima omogućio veću energiju, veću snagu i izdržljivost kod vježbanja. Naravno, onima kojima više odgovara takav ritam života. 

3. Brže se stiže do rezultata

Slično kako se kaže za jutarnju vježbu, sad se sve više govori i o večernjim vježbama. Naime, osim što ćete bolje spavati i bolje vježbati, tako će i vaši rezultati doći brže i vi ćete moći vježbati još većim intenzitetom. Ekipa sa Sveučilišta New England u Birminghamu otkrila je da oni koji vježbaju u večernjim satima mogu raditi i do 20 posto jačim intenzitetom, a kako ćete nakon vježbanja brzo ići spavati, u snu ćete sagorjeti još više kalorija.


4. Imat ćete niži krvni tlak

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su trenirale noću snizile krvni tlak za 15 posto više u odnosu na one koji su vježbali ujutro.

5. Vaše će tijelo biti spremno za rad

Ne samo zato da što ćete dulje spavati, dulje sagorijevati kalorije iz zdravog, dubokog sna. Jedno je istraživanje pokazalo da su naše razine kortizola ujutro puno veće nego navečer, a on pomaže rastu mišića, no uvečer su nam zato puno veće razine testosterona, koji još bolje pomaže rastu mišića.

Čisto da znate, ako ste večernji tip osobe, da je vaša noćna vježba najbolji izbor za vaš metabolizam.

A na temelju svega navedenog ispada da je onda vježbanje popodne najmanje učinkovito pa to imajte na umu, možda promijenite tu naviku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.