Foto: Shutterstock
MEDITERANSKA dijeta jedna je od najjednostavnijih i najboljih dijeta koje postoje. Velika količina voća i povrća, riba, mahunarki, cjelovitih žitarica, djevičanskog maslinovog ulja, avokada i orašastog voća pomoći će ti da se riješiš viška kilograma i smanjiš rizik obolijevanja od raznih srčanih bolesti, depresije i demencije.
Opskrbi se voćem i povrćem
Zdravi proizvodi bez škroba najbitniji su dio ove dijete. Jedi 5 do 10 porcija dnevno (otprilike 1 šalica sirovih namirnica ili pola šalice kuhanih).
Biraj zdrave masti
Masline i maslinovo ulje odlično se uklapaju u ovaj način prehrane. Dovoljno je 6 do 8 porcija dnevno (porcija može biti 1 žlica maslinovog ulja, 5 maslina ili 1/8 avokada).
Jedi sjemenke, orašasto voće i mahunarke
Ovo je odličan izvor vlakana i proteina, a orašasto voće i sjemenke sadrže i zdrave masnoće i antioksidanse. Dva puta tjedno jedi porciju mahunarki (pola šalice kuhanih mahunarki), primjerice humus ili juhu od leće. Svakodnevno pojedi i malu porciju orašastog voća (1 žlicu, ili 10 do 12 badema ili oraha).
Uključi više ribe i jaja
Dva do tri dana tjedno bitno je jesti ribu (idealna porcija je veličine dlana). Jaja su odličan izbor jer ih možeš napraviti na sto načina, a čisto meso i perad moraju se jesti umjereno.
Ne zaboravi na mliječne proizvode
Biraj malomasne mliječne proizvode poput kefira, jogurta, ricotte jer poboljšavaju zdravlje tvoje probave. Jedi do tri porcije dnevno (šalica mlijeka ili jogurta, ili oko 30 grama sira).
Običan kruh zamijeni onim od cjelovitih žitarica
Prerađeni ugljikohidrati nemaju puno nutrijenata i uzrokuju rast krvnog šećera. Umjesto toga, biraj kruh napravljen od cjelovitih žitarica ili tjesteninu od kvinoje. Žitarice uvijek jedi sa zdravim masnoćama i proteinima.
Začini hranu
Začinsko bilje bogato je antioksidansima, te djeluje protuupalno.
Pij puno tekućine
Uvijek sa sobom imaj bočicu vode, a umjesto kave odluči se za zeleni čaj.
Pazi što kupuješ
Kupuj lokalno uzgojenu hranu, te prati što je trenutno aktualno. Tako ćeš povećati količinu nutrijenata koje unosiš u tijelo!
Primjer jelovnika:
Doručak: Žitarice s jogurtom i svježim voćem ili kajgana s povrćem, zeleni čaj
Međuobrok: Porcija orašastog voća, jabuka
Ručak: Lubin s roštilja, povrće
Međuobrok: Humus i krekeri od cjelovitih žitarica
Večera: Sendvič s rajčicom i mozzarellom