Začini koji potiču mršavljenje

Foto: Shutterstock
 
PREHRANA bogata začinima omogućit će ti da izbaciš nepotrebnu (i nezdravu) sol, no neki začini imaju posebna svojstva koja će ti pomoći da smršaviš ili održiš idealnu težinu. Pomoću najboljih začina za mršavljenje držat ćeš metabolizam u visokoj brzini, te tako sagorjeti više masnoća i zadržati manje kalorija.
 
Cayenne papar
 
Cayenne papar ima visok udio kapsaicina, prirodnog alkaloida koji ubrzava metabolizam. Brojna istraživanja su dokazala učinkovitost ovog papra kod gubitka kilograma, pa ga probaj dodati u što više jela.
 
Đumbir
 
Osim što pomaže pri mršavljenju, đumbir ima pozitivan učinak na cijeli probavni trakt. Ovaj začin ima protuupalna svojstva, smanjuje apetit te ubrzava metabolizam. 
 
Cimet
 
Najčešći razlog za taloženje masnoća je višak šećera u krvi, a cimet će taj problem lako popraviti. Jedna četvrtina čajne žličice dnevno dovoljna je da primijetiš razliku.
 
Kukurma
 
Ovaj poznati indijski začin odličan je za mršavljenje. Za razliku od drugih začina koji pokreću metabolizam ili reguliraju šećer u krvi, kukurma utječe izravno na jetru, te omogućava slabije zadržavanje masti. Kukurma je bogata beta karotenom, antioksidansom koji će pomoći pri mršavljenju nakon poroda.

Kardamon
 
Kardamon ima neobičan slatko-ljuti okus na koji se teško naviknuti, no koristiš li ga za vrijeme visoko proteinske dijete, pomoći će ti da se riješiš lošeg zadaha (kao npr. na Atkinsonovoj dijeti).
 
Korijander
 
Korijander je bogat proteinima, vitaminom C i organskim kiselinama, a pomaže pri regulaciji probave. Osim toga, odličan je diuretik, pa će ti pomoći da na prirodan način izbaciš toksine iz tijela.
 
Crni papar
 
Osim što će sagorjeti kalorije, crni papar regulirat će razinu kolesterola, te tako pomoći da se riješiš viška kilograma.
 
Kim
 
Kumin ili kim koristi se u tradicionalnoj medicini za smanjivanje stresa. Kim će te opustiti i poboljšati probavu, te pridonijeti stabiliziranju razine šećera u krvi.
 
Češnjak
 
Češnjak sagorijeva masnoće i sprječava njihovo taloženje. Iako je možda praktičnije koristiti češnjak u prahu, zdravije je koristiti svježi plod što je više moguće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.