KAD čujete riječ kakao, možda pomislite na čokoladu, ali ova superhrana sadrži puno više vitamina, minerala i flavonoida. Sirovi kakao ima gorak okus, ali je bogat antioksidansima, vlaknima, magnezijem, bakrom, fosforom, željezom i cinkom. Budući da mnogima nedostaje magnezija, kakao je odličan način da ga nadomjestite.
No morate biti svjesni da se sve navedene dobrobiti odnose samo na kakao u izvornom obliku, a ne na prerađevine koje mnogi konzumiraju za doručak. Ako ga želite nastaviti jesti, pobrinite se da nabavite 100 posto neprerađeni kakao. On može biti u obliku pločice ili praha.
Takav, gorki kakao možete dodati u smoothie spremljen od smrznutog bobičastog voća, špinata i mlijeka od orašastih plodova. Navedene namirnice ublažit će njegovu gorčinu i nahraniti vas.
Kakao je posebno koristan za osobe koje boluju od dijabetesa, a također pomaže u kontroli šećera jer poboljša osjetljivost na inzulin. Budući da u izvornom obliku kakaa nema dodanih šećera, jedenje ove namirnice ujutro neće povisiti razinu šećera u krvi, za razliku od mnogih slatkih žitarica i ostalih klasičnih proizvoda koji se konzumiraju za doručak.