Četiri joga vježbe koje pridonose zatezanju trbušnih mišića, prema osobnim trenerima

Foto: Shutterstock

Joga nije samo odličan način za postizanje fleksibilnosti i smanjenje stresa, nego može biti i izvrsna za postizanje ravnog trbuha. Određene joga pozicije ciljaju mišiće jezgre, što pomaže u jačanju i toniranju tog područja. Pravilnim izvođenjem takvih vježbi moguće je postići definiranije i zategnute trbušne mišiće. Osobna trenerica i fizioterapeutkinja Vivian Yu, te osobni trener Andrew White, istaknuli su četiri vježbe koje mogu doprinijeti ostvarenju ovog fitness cilja.

1. Poza broda

Treneri tvrde da je poza broda izvrsna za toniranje jezgre, jer zahtijeva snažno angažiranje trbušnih mišića.

Izvedba: Sjednite na pod sa savijenim koljenima i stopalima na podu. Lagano se nagnite unatrag i podignite stopala s poda, držeći koljena savijena na početku. Ispružite ruke prema naprijed, paralelno s podom. Ako možete, ispravite noge pod kutom od 45 stupnjeva, pazeći da vam leđa ostanu ravna. Držite ovu pozu od 30 sekundi do minute.

2. Plank

Plank poza izuzetno je učinkovita za aktiviranje dubokih trbušnih mišića, što ne samo da pomaže u toniranju trbuha već i poboljšava ukupnu stabilnost.

"Plank je moćna vježba za jačanje jezgre koja cilja cijelo trbušno područje, uključujući donji dio trbuha. Također djeluje na strane trbuha jer morate aktivirati kose mišiće kako biste održali stabilnost", kaže White za SheFinds.

Izvedba: Započnite u položaju za sklek s ramenima iznad zapešća. Držite tijelo u ravnoj liniji od glave do peta. Aktivirajte jezgru i pazite da vam kukovi ne padaju ili se ne podižu previsoko. Držite pozu 30 sekundi do minute.

3. Bočni plank

Bočni plank cilja kose trbušne mišiće. Držeći tijelo u ravnoj liniji dok balansiramo na jednoj ruci i rubu jedne noge, aktiviramo ove mišiće, što doprinosi toniranju i oblikovanju sredine tijela.

"Ova vježba cilja kose mišiće i pomaže u toniranju strana trbuha", ističe Yu.

Izvedba: Počnite u plank pozi. Premjestite težinu na jednu ruku dok rotirate tijelo u stranu. Postavite stopala jedno na drugo i podignite drugu ruku prema stropu. Držite tijelo u ravnoj liniji i zadržite pozu koliko možete. Ponovite na drugoj strani.

4. Poza kobre

U pozi kobre, kada podižemo prsa s tla i savijamo leđa unatrag, aktiviraju se naši trbušni mišići kako bi podržali ovaj pokret. Ova vježba može istegnuti prednji dio tijela, poboljšati držanje i ojačati jezgru.

White objašnjava: "Poza kobre je učinkovita za jačanje trbušnih mišića, posebno donjeg dijela trbuha. Također pomaže u poboljšanju fleksibilnosti kralježnice." Yu dodaje da iako je ova vježba "prvenstveno poznata po tome što jača leđa, poza kobre također aktivira trbušne mišiće, pomažući u toniranju donjeg dijela trbuha."

Izvedba: Lezite licem prema dolje s rukama ispod ramena. Pritisnite ruke kako biste podigli prsa s poda, aktivirajući donji dio leđa i trbušne mišiće. Držite laktove blizu tijela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.