Četiri vrste hrane koje ne biste trebali jesti prije podneva, podižu razinu šećera

Foto: Unsplash

JAKO procesirana hrana najčešće sadrži umjetne dodatke, konzervanse i zaslađivače. Redovito konzumiranje namirnica koje sadrže ovakve sastojke, osobito prije podneva, može biti štetno jer podižu razinu šećera u krvi, što dovodi do naglog pada energije i povećane želje za konzumacijom nezdrave hrane kasnije tijekom dana.

Dijetetičarke Kimberley Wiemann i Varsha Khatri izdvojile su četiri vrste vrlo popularne, jako procesirane hrane koju treba izbjegavati jesti prije podneva.

Žitarice s visokim udjelom šećera

Žitarice s visokim udjelom šećera prolaze kroz nekoliko koraka obrade, uključujući rafiniranje žitarica, dodavanje velikih količina šećera, te umetanje umjetnih aroma i konzervansa. Ove vrste žitarica često ne sadrže vlakna i esencijalne hranjive tvari zbog njihove intenzivne obrade. 

Ako se konzumiraju prije podneva, žitarice s visokim udjelom šećera uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi. Taj porast pokreće naknadni inzulinski odgovor za snižavanje šećera, što često rezultira naglim padom šećera, prenosi She Finds.

"Mnoge žitarice koje doručkujemo prepune su šećera, a imaju malo ili nimalo korisnih nutritivnih vrijednosti. Konzumiranje žitarica koje su tako bogate šećerom rano ujutro naglo podiže razinu šećera u krvi, a zatim je naglo snižava. Kada razina šećera u krvi previše padne ili naraste, hormonske razine mogu biti pogođene, što utječe na želju za hranom", ističe Wiemann.

Krafne

Krafne se obrađuju miješanjem rafiniranog brašna, šećera i masti u tijesto koje se zatim prži u dubokom ulju i često prekriva šećernim glazurama ili punjenjima. To stvara hranu bogatu jednostavnim ugljikohidratima i nezdravim mastima. Kada jedete krafnu, visok sadržaj šećera i rafiniranih ugljikohidrata brzo ulazi u krvotok, uzrokujući nagli porast razine šećera u krvi. Brzi pad razine šećera signalizira mozgu da trebate više energije, što izaziva želju za više visokokalorične i masne hrane.

Wiemann objašnjava da je "ova hrana postala vrlo uobičajeno jelo u jutarnjim rutinama ljudi. Međutim, budući da su bogate šećerom i zasićenim mastima, mogu dovesti do visokih razina šećera u krvi i pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije."

Bagel peciva

Bagel peciva mnogi vole jesti jer se mogu konzumirati u različitim slanim i slatkim kombinacijama. Kada se pripremaju, u početku postupka nastaju od mješavine vode, kvasca, šećera i dodataka poput soli ili masti. Nakon oblikovanja, kratko se kuhaju u kipućoj vodi prije pečenja kako bi dobili žvakaću teksturu, prenosi She Finds.

"Iako se bagel peciva mogu smatrati osnovnom hranom za doručak koja se obično konzumira prije podneva, također su odgovorni za veliki porast razine šećera u krvi. Općenito su napravljeni od rafiniranih žitarica koje imaju minimalan sadržaj vlakana. To znači da mogu izazvati veliki porast razine šećera u krvi", tvrdi dijetetičarka.

Ako već želite jesti ovu vrstu peciva, trebate obratiti pozornost na to koju vrstu i u kojim kombinacijama jedete. "Odabir bagel peciva od cjelovitih žitarica, konzumiranje samo polovice bagela ili dodavanje zdravog izvora proteina ili masti na pecivo su načini koji mogu pomoći u smanjenju naglog porasta šećera u krvi", dodaje Wiemann.

Brzi smrznuti obroci

Smrznuti jutarnji obroci, kao što su smrznuti vafli, palačinke, kobasice i slično, sadrže dodane šećere, nezdrave masti i visoke razine natrija. Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u ovakvim smrznutim namirnicama, često ne sadrže vlakna koja pomažu usporiti apsorpciju šećera u krvotok. Bez vlakana, ugljikohidrati se brzo probavljaju, što dovodi do brzih porasta razine šećera u krvi.

Dijetetičarka Khatri objašnjava da su "smrznuti obroci praktični, ali često puni dodataka, nezdravih ulja i previše soli. Štoviše, ako jedete ovu hranu prije podneva, razina šećera u krvi može biti pogođena, a ta neravnoteža rezultira osjećajem gladi nakon naglog porasta i kasnijeg naglog pada".

Još jedan problem smrznutih obroka je što nisu prikladni za osobe na dijetama. "Smrznuti obroci nemaju svježe sastojke koji bi ih učinili prikladnima za osobe na dijeti koje žele održati svoju težinu tijekom dana", zaključuje Khatri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.