Dermatolog: Želite sjajnu i blistavu kožu? U prehranu uključite četiri namirnice

Foto: Pexels

Ono što jedemo i pijemo uvelike utječe na izgled naše kože i način na koji stari. Genetiku i hormonalne promjene ne možemo kontrolirati, no preuzimanje kontrole nad prehranom i uvođenje više "supernamirnica" u svakodnevne obroke, može nam osigurati omega masne kiseline, zdrave masti, proteine te vitamine i minerale koje koža treba kako bi ostala hidratizirana, zategnuta i blistava.

Dermatolog dr. Anil Rajani kaže da nam prava superhrana može pomoći da dobijemo "svijetlu, čistu kožu poput slavnih osoba", istaknuo je u YouTube videu. Otkrio je četiri supernamirnice koje pomlađuju kožu i smanjuju upalu.

1. Bobičasto voće

Borovnice, kupine i maline bogate su flavonoidima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji razgrađuju kolagen u koži, dok flavonoidi mogu štititi kožu na sličan način kao krema za sunčanje. Bobičasto voće možemo uvrstiti u prehranu dodajući ga u smoothieje ili jogurt, no važno je paziti da ne pretjeramo jer i dalje sadrži šećer (neki zamrznuti paketi imaju dodani šećer).

2. Brazilski oraščići i bademi

Oba orašasta ploda bogata su vitaminom E i cinkom, koji su izvrsni za kožu. Prema liječniku, dokazano je da djeluju protuupalno i hidratiziraju kožu, a brazilski oraščići sadrže i selen koji pomaže u održavanju razine kolagena. Možemo ih dodati u salate, smoothieje ili zdjele s povrćem.

3. Kelj

Kelj je pun vitamina C i beta-karotena, a Rajani ga naziva "zvijezdom među antioksidansima". Možemo ga dodati u smoothieje ili salate.

4. Avokado

Još jedna "superzvijezda" među hranom - avokado, poznat je po zdravim mononezasićenim mastima koje koži daju blistav i zdrav izgled. Sadrži vitamin E koji potiče sjaj kože te protuupalni vitamin C. Možemo ga jesti samog ili uz salate i sendviče.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.