UPALA je prirodan odgovor tijela na stres i često se pojavljuje nakon intenzivnog treninga. Tijekom vježbanja mišići se oštećuju, a nakon toga dolazi do oteklina jer tijelo pokušava obnoviti vlakna. Iako je to normalno, može biti neugodno.
Portal Parkview Health izdvojio je otkrića nekoliko provedenih studija čiji je glavni cilj bio otkriti koje namirnice konzumirati nakon pojave upale. Određene namirnice, koje sadrže hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina, magnezija, polifenola, prebiotika i probiotika, imaju snažna protuupalna svojstva.
Omega-3 masne kiseline
Studija objavljena u American Heart Association pokazala je da dodaci ribljeg ulja s omega-3 masnim kiselinama smanjuju upalu, prenosi Parkview Health. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene i chia sjemenke, orahe, ulje uljane repice, te ribu poput lososa, skuše i sardina.
Magnezij
Magnezij je važan nutrijent koji smanjuje upalu. Studija objavljena u National Library of Medicine pokazuje da povećan unos magnezija kroz hranu, bolje nego dodacima prehrani, pomaže u smanjenju upale u tijelu. Magnezij se nalazi u špinatu, bučinim i chia sjemenkama, orašastim plodovima, grahu i krumpiru.
Antioksidansi
Na popisu korisnih nutrijenata nalaze se i antioksidansi. Oni su važni jer smanjuju oštećenja stanica i upalu, a prisutni su u tamnijem voću i povrću, ponajviše u bobičastom voću.
Prebiotici i probiotici
Prebiotici (zob, šparoge, poriluk, banane) i probiotici (jogurt, kiseli kupus, kimchi, kiseli krastavci) također pomažu u smanjenju upale.
Tijekom oporavka nakon treninga važno je smanjiti upalu mišića korištenjem različitih metoda, poput stavljanja leda na mjesto upale i odmorom, ali prehrana je ključni aspekt na koji treba obratiti pažnju.