Kardiolozi: Usvajanje ovog tipa prehrane može smanjiti rizik od bolesti srca za 27%

Foto: Shutterstock

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, ali velik dio rizika može se smanjiti promjenom životnih navika. Prema nedavnom istraživanju Harvarda, usvajanje jedne prehrambene navike može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za 27 posto, a od kardiovaskularnih bolesti za 19 posto.

"Većina nas treba početi preusmjeravati prehranu prema biljnim proteinima", ističe istraživač prehrane i dijabetesa, dr. Frank Hu, za Parade.

Istraživači su analizirali podatke 203.000 sudionika tijekom tri desetljeća, uključujući prehrambene navike, povijest bolesti i način života. Sudionici s najvećim unosom biljnih u odnosu na životinjske proteine (omjer 1:1.3) imali su značajno niži rizik od srčanih bolesti. Također, zamjena crvenog mesa biljnim proteinima, poput orašastih plodova, smanjila je rizik od moždanog udara.

Biljni proteini, poput onih iz mahunarki i orašastih plodova, sadrže vlakna, antioksidanse, minerale i zdrave masnoće. Kombinacija tih nutrijenata pomaže u smanjenju upale, regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju lipidnog profila. "Pomak prema biljnoj prehrani značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti", napominje kardiologinja dr. Kimberly Skelding.

Potpuno izbacivanje mesa nije nužno, ali biranje kvalitetnijih izvora ključno je za zdravlje.

"Američka udruga za srce preporučuje manje od 170 grama crvenog mesa dnevno. Ako jedete crveno meso, birajte ono od životinja uzgojenih na pašnjacima jer ima povoljniji omjer omega-6 i omega-3 masnoća", savjetuje kardiolog dr. Yu-Ming Ni, zaključujući kako je bolje birati piletinu, ribu ili biljne proteine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.