Ljudi s visokim tlakom ne bi trebali često jesti u restoranima, tvrdi dijetetičarka

Foto: Shutterstock

MNOGI ljudi imaju problema s visokim krvnim tlakom, stanjem koje zahtijeva značajne životne promjene i prilagodbe u prehrani. Ako se o krvnom tlaku ne brine kako je potrebno, veće su šanse za razvoj srčanih bolesti, kao i moždanog udara, piše Health Digest.

Kada je u pitanju prehrana, svi bi ljudi, a posebno oni koji imaju visoki tlak, trebali pripaziti na dnevni unos soli. Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje soli na 1.500 miligrama dnevno, što može biti posebno teško pratiti ako često jedete izvan kuće. 

Dijetetičarka Danielle Crumble Smith za Health Digest otkrila je kako "kuhajući kod kuće, možete koristiti svježe sastojke i izbjeći prekomjerne količine soli i konzervansa koji se često nalaze u jelima iz restorana".

Kuhanje kod kuće ima brojne prednosti

Odlasci u restoran, u kojem samo trebate sjesti i naručiti hranu, mogu biti opuštajući za mnoge, ali dijetetičarka smatra kako kuhanje kod kuće ima brojne prednosti. 

"Restorani su poznati po velikim porcijama, što može dovesti do prejedanja, velikog faktora rizika za pretilost koja je povezana s visokim krvnim tlakom. Kuhajući kod kuće, vjerojatnije je da ćete unositi manje kalorija, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i posljedično snižavanju krvnog tlaka", pojašnjava ona.

Smatra da je jedan od problema konzumacije hrane u restoranima taj što metode pripreme često smanjuju nutritivnu vrijednost namirnica.

"Metode poput kuhanja na pari i pečenja pomažu u očuvanju hranjivih tvari u hrani, posebno vitamina topivih u vodi (poput vitamina C i nekih B vitamina) koji su ključni za održavanje optimalnog krvnog tlaka", dodaje dijetetičarka.

Kad kuhate kod kuće, obratite pozornost na jednu stvar

Mnogi recepti traže dodavanje soli, ali Crumble Smith predlaže korištenje začinskog bilja i začina za prirodno obogaćivanje okusa. Preporučuje da sol zamijenite začinima poput bosiljka, origana, kurkume, đumbira, a možete koristiti i ocat, prenosi Health Digest.

Za one koji imaju problema s visokim krvnim tlakom i žele što više ograničiti unos soli, dijetetičarka savjetuje: "Ispiranje svih konzerviranih namirnica ili odabir varijanti namirnica s oznakom 'bez dodane soli'. Obratite pozornost na namirnice s 'skrivenom' soli, kao što su kruh, suhomesnati proizvodi, umaci, juhe, smrznuta gotova jela i slično."

Ako nikako iz prehrane ne možete izbaciti sol, dijetetičarka preporučuje da razinu soli pokušate uravnotežiti konzumiranjem namirnica bogatih kalijem, poput banana, marelica, špinata, graha i jogurta. 

"Ove namirnice pomažu tijelu eliminirati višak soli i smanjiti napetost u stijenkama krvnih žila što, oboje, pomaže u snižavanju krvnog tlaka", zaključila je Smith.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.