KAD je riječ o namirnicama, većina ljudi smatra da je hladnjak idealno mjesto za pohranjivanje. Mnogi vjeruju da im tako produljuju rok trajanja i održavaju ih svježima. Ipak, postoji cijeli niz namirnica s kojima to nije slučaj.
Ako ih čuvate u hladnjaku, promijenit će im se okus ili će se zapravo brže pokvariti.
Nekim umacima mjesto je na sobnoj temperaturi
Umaci na bazi vina trebali bi se čuvati u smočnici. Prema pisanju sajta The Kitchn, riječ je o svim umacima koji ne sadrže vrhnje, povrće, voćni sok, ulje orašida, jogurt, jaja ili majonezu.
Rajčice ne stavljajte u hladnjak ako želite da imaju bolji okus
U većini trgovina rajčice se ne nalaze u hladnjaku, a tako bi trebalo biti i kod kuće. National Academy of Sciences navodi da će rajčica izgubiti okus i čvrstoću ako se pohranjuje u hladnjak. Također, tako dolazi do nejednakog dozrijevanja i ubrzava se proces propadanja.
Krumpir treba držati u papirnatim vrećicama
Držanje krumpira u hladnjaku utječe na njegov okus. Umjesto toga, pametnije je pohraniti ga na suho mjesto u papirnatoj vrećici čime ćete njegovu svježinu očuvati i do tri tjedna. U plastičnim vrećicama će se brže kvariti.
Niske temperature utjecat će na sočnost breskve
Breskva je najukusnija kad je zrela pa je ne treba staviti u hladnjak prije nego što dozre. The Kitchn navodi da se može spremiti na hladno, ali tako riskirate njenu sočnost. Za dugotrajnu pohranu bolje ih je smrznuti.
Avokadu nije mjesto u hladnjaku
Kad nabavite avokado, ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi dozrio. Prema Epicuriousu, ovo je najbolji način da avokado zadrži svoju masnu strukturu i bogat okus. U hladnjaku će sporije sazrijevati i dulje trajati, ali će izgubiti dio okusa.
Med čuvajte u smočnici
Med može trajati i nekoliko godina ako je pravilno pohranjen. U hladnjaku može doći do procesa kristalizacije, što će uništiti njegove prirodne aminokiseline i vitamine.
Ako med spremite u smočnicu i držite podalje od svjetla i ekstremnih temperatura, dulje ćete ga moći koristiti. Čak i ako dođe do kristalizacije, hermetički zatvorenu staklenu posudu možete jednostavno uroniti u zdjelu s toplom vodom, što će rastvoriti kristale.
Luk zahtjeva cirkulaciju zraka
Luk treba puno zraka kako se ne bi pokvario. HuffPost piše da je najbolje pohraniti ga na mračno i suho mjesto i izolirati od drugih proizvoda jer plinovi koje emitira mogu uzrokovati kvarenje.
Ako češnjak držite u hladnjaku, potičete pojavu plijesni
How Stuff Works navodi da će čuvanje češnjaka u hladnjaku možda potaknuti pojavu plijesni. Najbolji način da ostane svjež je da ga spremite u papirnatu vrećicu ili karton od jaja i stavite na mračno i suho mjesto na kojem zrak može slobodno cirkulirati.