Savjetnice za prehranu: Želite smanjiti visceralnu masnoću? Jedite četiri namirnice

Foto: Shutterstock

Kako je započela nova godina, mnogi su ljudi postavili ciljeve vezane uz zdravlje, uključujući smanjenje visceralne masti – vrste masti pohranjene duboko u trbuhu koja okružuje vitalne organe. Za razliku od potkožne masti, visceralna mast je opasnija i povezuje se s problemima poput srčanih bolesti i dijabetesa. No, dobra vijest je da prehrana igra ključnu ulogu u borbi protiv ove tvrdoglave masti.

Evo nekoliko namirnica koje biste trebali uvrstiti u prehranu 2025. godine ako želimo spriječiti nakupljanje visceralne masti, prema savjetnicima za prehranu.

1. Smeđa riža

Iako je riža ukusna i svestrana namirnica, nisu sve vrste jednako korisne za zdravlje. Rafinirana bijela riža, primjerice, može pridonijeti debljanju. Nutricionistica, Lisa Richards, objašnjava da bijela riža prolazi kroz obradu koja uklanja njezine hranjive dijelove, poput mekinja i klica, ostavljajući je s malo ili nimalo nutritivnih vrijednosti.

S druge strane, smeđa riža je zdravija opcija. "Tijelo je sporije probavlja jer je složeni ugljikohidrat. To omogućuje dulji osjećaj sitosti i unos više hranjivih tvari", kaže Richards za SheFinds. Uvrštavanjem smeđe riže u prehranu dulje ćemo biti siti i podržati svoje ciljeve mršavljenja.

2. Zob

Zob je klasična namirnica koja je ukusna i zdrava. Puna je vlakana, pogodna za probavu i učinkovita za mršavljenje.

"Zob je izvrstan izvor cjelovitih žitarica, bogata je vlaknima i hranjivim tvarima, što je čini zdravim obrokom ili međuobrokom. Cjelovite žitarice stabiliziraju razinu šećera u krvi, sprječavajući nagle skokove i padove koji su povezani s debljanjem", objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Trista Best.

Još jedna prednost zobi je njezina svestranost.

"Zdrava zobena kaša može biti slatka ili slana, bez viška kalorija, što je čini savršenim doručkom za mršavljenje", dodaje Best. Savjetuje izbjegavanje instant zobi i ograničavanje šećera te preporučuje dodavanje zdravih sastojaka poput voća, orašastih plodova i sjemenki.

3. Bivolje meso

Meso bivola bogato je nemasnim proteinima ključnim za izgradnju i održavanje mišićne mase. Mišići troše više kalorija u mirovanju nego mast, što može pomoći u ubrzavanju metabolizma i smanjenju visceralne masti.

"Bivolje meso je zdravije od govedine. Lako je probavljivo, sadrži više minerala, vitamina i proteina te manje masnoće", ističe savjetnica za prehranu i stručnjakinja za zdravlje probavnog sustava, Julia Loggins.

4. Kimchi

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća. Osim bogatog okusa, ima brojne zdravstvene prednosti. Proces fermentacije proizvodi probiotike koji podržavaju zdravlje crijeva i poboljšavaju probavu. Povrće u kimchiju također je bogato vlaknima, a prehrana bogata vlaknima povezuje se s manjom tjelesnom težinom i smanjenim nakupljanjem visceralne masti.

"Tijekom fermentacije stvaraju se korisne bakterije koje ostaju u hrani nakon završetka procesa", objašnjava medicinska sestra, Sarah Anderson.

Uvođenjem ovih vrsta hrane u svakodnevnu prehranu, možemo napraviti značajan korak prema smanjenju visceralne masti i postizanju boljeg zdravlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.