Evo što će se dogoditi našem tijelu ako hranu jedemo sporije, tvrde dijetetičari

Foto: Shutterstock

JEDAN od najvećih problema u našem svakodnevnom životu je taj što mnogi od nas jure kroz dan, bez vremena za bilo što, a kada napokon imamo vremena za nešto pojesti, često jedemo brzo. Kako donosi Zen Habits, ta loša navika dovodi do stresnog i nezdravog života pa stručnjaci preporučuju da svako jelo jedemo sporije nego inače, uzimanje manjih zalogaja, sporije žvakanje svakog zalogaja te samim time dulje uživanje u obroku.

Možda će nam za svaki obrok biti potrebno nekoliko minuta više, ali to će donijeti mnoge dobrobiti. Naime, stručnjaci naglašavaju da ćemo primijetiti sljedeće promjene.

Smršavjet ćemo

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da ćemo sporijim jedenjem unositi manje kalorija, štoviše, dovoljno da izgubimo nekoliko kilograma a da ne radimo ništa drugačije nego dosad. Razlog je taj što našem mozgu treba oko 20 minuta da registrira da smo zapravo siti. Ako jedemo brzo, možemo nastaviti jesti i nakon sitosti, što između ostaloga pridonosi i bržem debljanju. Ako jedemo polako, imamo vremena shvatiti da smo siti i stati na vrijeme. Stručnjaci preporučuju jesti i što zdraviju hranu, ali ako želite smršavjeti, sporo jedenje trebalo bi postati dio vaše svakodnevne rutine.

Uživat ćemo u hrani

Ovaj je razlog jednako važan jer teško je uživati ​​u hrani ako ju prebrzo pojedemo. Naime, u svakoj namirnici koju pojedete prebrzo nemate vremena uživati, a ako to radite sporo, možete dobiti istu količinu izvrsnog okusa, ali ćete manje pojesti. Stručnjaci misle da ćemo biti sretniji kušajući izvrsnu hranu i uživajući u njoj u potpunosti, jedući ju polako. Naši će obroci postati gastronomski užitak, a ne nešto što radimo na brzinu.

Imat ćemo bolju probavu

Ako jedete sporije, bolje ćete žvakati hranu, što dovodi do bolje probave, donosi Zen Habits. Probava zapravo počinje u ustima pa što više hrane ''obradimo'' u njima, manje će posla imati naš želudac ili crijeva. To može pomoći u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, zatvora, grčeva i ostalih neugodnosti.

Bit ćemo opušteniji

Polako jesti i obraćati pažnju na to što jedemo može biti izvrstan oblik vježbe svjesnosti, tvrde stručnjaci koji dodaju kako je važno da budemo u trenutku, umjesto da ''jurimo'' kroz obrok razmišljajući o tome što trebamo učiniti sljedeće. Kad jedemo, trebamo jesti, a ta će navika dovesti do manje stresnog života i dugoročne sreće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.