IAKO još uvijek nisu toliko popularne, dijetetičari tvrde kako bismo lanene sjemenke trebali uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu. Od poboljšanja probave i smanjenja rizika od mnogih bolesti do poboljšanja kognitivnih funkcija, postoji mnogo načina na koje konzumiranje lanenih sjemenki može pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja, donosi Eat This.
S obzirom na to da su bogate vlaknima, lanene sjemenke odlično djeluju na poboljšanje probave i regulaciju metabolizma. Naime, ako želite jednostavno povećati unos vlakana, dodavanje lanenih sjemenki u obrok može biti odličan način za početak. Jedna žlica cijelih lanenih sjemenki ima gotovo tri grama vlakana, što je 11 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Osim zdravije probave i bržeg metabolizma, konzumiranje lanenih sjemenki pridonosi i lakšem mršavljenju, odnosno skidanju neželjenih kilograma.
Osim vlakana, sjemenke lana odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Konkretno, ove namirnice bogate su takozvanom alfa-linolenskom kiselinom (ALA), vrstom esencijalne masne kiseline koju tijelo ne može proizvesti. Jedini način da je dobijete je putem hrane - a sjemenke lana su ih prepune.
Kako objašnjavaju dijetetičari, konzumacija omega-3 masnih kiselina dokazano smanjuje upale u tijelu, što može pomoći u sprječavanju razvoja kroničnih bolesti. Također je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, sa smanjenjem visokog krvnog tlaka, ali i poboljšanjem kognitivnih funkcija.