Foto: 123rf
JEDNOSTAVNE i sočne poplete od tune možete kombinirati s bilo kakvom salatom i zdravim prilogom po želji, bez ikakvih umaka jer su polpete same po sebi ionako dovoljno sočne i ukusne. A petak je.
Treba vam:
oko 350 grama tune u konzervi
2 žličice senfa
1/2 šalice narezanog kruha (na sitnije komade, zajedno s korom)
Naribana limunova korica (žlica)
1 žlica soka od limuna
1 žlica vode (ili tekućina iz konzerve tune)
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
Sol i crni papar
1 jaje
2-3 žlice maslinovog ulja
Ako ste ikada radili polpete od mljevenog mesa (faširance) onda postupak već znate - otvorite konzerve tune, dobro iscijedite ulje, ali ga nemojte bacati već njime namočite kruh i dobro promiješajte. Potom nauljenom kruhu dodajte sve sastojke i rukom dobro umijesite smjesu da bude dovoljno "čvrsta" kako se polpete ne bi raspadale pri pečenju.
Smjesu podijelite na željenu veličinu polpeta, napravite od njih kuglice te ih stisnite i poslažite na masni papir za pečenje i lim ispod njega.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva i pecite ih oko pola sata - ovisno koliko su polpete velike. Za manje će vam možda trebati i manje vremena.