Tri vrste povrća koje doprinose kontroli šećera u krvi, prema dijetetičarima

Foto: Unsplash

Nekad je samo konzumiranje povrća bilo dovoljno pametno, ali danas, uz brojne opcije svježeg i smrznutog povrća, postali smo selektivniji. Odabir povrća bogatog hranjivim tvarima posebno je važan sada, kada cijene namirnica rastu.

Povrće je izvrstan izbor za održavanje stabilne razine šećera u krvi i zdravu prehranu jer daje osjećaj sitosti i bogato je hranjivim tvarima. Umjesto da jedemo prazne ugljikohidrate, poput bijele riže i tjestenine, možemo odabrati povrće s visokim udjelom vlakana, poput lisnatog zelenog povrća i povrća bez škroba. Ovo povrće sadrži malo kalorija, a puno hranjivih tvari.

Dakle, ako želimo uštedjeti, smrznuto povrće je praktičan izbor. Dijetetičarka Jordan Hill posebno preporučuje smrznutu brokulu, prokulice i mahune jer tvrdi da doprinose poboljšanju kontrole šećera u krvi.

"Ove tri vrste povrća bogate su vlaknima, što usporava probavu i pomaže u kontroli šećera u krvi", rekla je za Parade.

Smrznuto povrće može imati više hranjivih tvari jer se zamrzava kad je na vrhuncu kvalitete

Dijetetičarka Stacey Woodson također preporučuje brokulu kao "savršen izvor vitamina C i kalija" koji jačaju imunitet i pomažu kod kroničnih bolesti.

Hill savjetuje da izbjegavamo povrće s visokim udjelom škroba, poput krumpira i kukuruza, jer ono može povisiti razinu šećera u krvi. "Povrće poput kukuruza ima veći učinak na šećer u krvi, dakle, najbolje je kombinirati ga s nemasnim proteinima ili povrćem bez škroba", ističe.

Također, prilikom kupnje smrznutog povrća važno je birati opcije bez dodataka soli, šećera ili masnoća.

"Smrznuto povrće može imati više hranjivih tvari jer se bere u sezoni i odmah zamrzava kada je na vrhuncu kvalitete", zaključila je Hill.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.