Foto: Pinterest
Zašto ne i danas?
Brza priprema, obilje nutrijenata, zasitno do krova, jedino vam prepuštamo na izbor koliko želite da ova sočna jaja budu paprena.
Zato vam nudimo dvije verzije:
Jaja iz pakla
Treba vam:
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednja glavica luka grubo sjeckana
6 režnja češnjaka sitno narezanog
4 ljute paprike (chilli ili jalapeño paprike) izrezane na kockice.
1 žličica ljutih pahuljica (Chilli flake) (optimalno, ako baš volite ljuto)
3 šalice umaka od rajčice
8 velikih jaja
naribani parmezan ili drugi tvrdi sir.
Nasjeckani bosiljak
Sol i papar
Pripremite tavu (širina ovisna o količini, a ovo je prilična količina - taman za ručak za dvoje, čak i više.
Dobro zagrijte ulje, a potom ubacite redom - luk, češnjak, papričice i chili pahuljice. Držite ih na srednje jakoj vatri da malo omekšaju - oko 7 minuta.
Dodajte umak od rajčice da malo prokuha, a potom smanjite odmah vatru i nek se sve još koju minutu pirja. Potom jedno po jedno jaje ubacujte na površinu umaka, posolite, popaprite i nastavite kuhati poklopljena sve dok jaja ne postanu onakva kakva želite.
Oko 5-6 minuta bi trebalo biti dovoljno da žumanjci još uvijek ostanu prilično mekani iznutra, no zato ih provjeravajte. Zbbog jaja, ali i da vam se umak previše ne reducira kako ne bi počelo zagorijevati.
Skinite posudu s vatre i pospite parmezanom koliko želite. Ostavite da se ohladi 3-4 minute. Ukrasite bosiljkom i poslužite.
Uživajte u jajima iz pakla!
No, ako baš niste miljenik ili vam neka zdravstvena tegoba ne dozvoljava uživanje u ovoliko zdravoj ljutini, za vas imamo jednu malo blažu verziju. Također zdravu i ukusnu. Gotovo da bismo ova jaja mogli nazvati jajima iz raja :)
Jaja iz raja :)
1 manja glavica crvenog luka - grubo nasjeckanog.
1 češanj češnjaka
1 srednje velika zelena ili crvena paprika
1/2 žlice nasjeckanog peršina ili bosiljka
4 manje konzerve pelata, narezanih grubo
1 dcl umaka od rajčice
5 jaja
Začini (optimalno):
1 prstohvat Cayenne papar, duhovit
1 žličica čili u prahu, blaga
1 žličica paprike u prahu
1 žličica kumin
Sol i papar
prstohvat šećera
1 žlica maslinovog ulja
Principi je isti.
A i ovaj rajski možete slobodno servirati s pokrovom od parmezana.
Sve to i puno više zapravo se zove Shakshuka
Ako želite znati pravu priču o ovom jelu, grubo rečeno - Shakshuka je tipično židovsko jelo koje se tradicionalno jede za doručak, no mnogi ga ipak nekako radije jedu kao večeru ( vi slobodno možete probati i za ručak).
Jelo ima sve što vam treba - još uz neku svježu salatu koja će "gasiti" ljutinu - i eto vam pravog obiteljskog ručka od jedne Shakshuke.
A kao što se vidjeli u videu New York Timesa - možete je napraviti i tako - finiširati jelo u pećnici, za što će vam trebati naravno tava koja može u pećnicu.