Jedite jaja, ali ne podržavajte zlostavljanje kokoši!

Foto: 123rf

POTAKNUTI nadolazećim blagdanom koji podrazumijeva povećanu potražnju za jajima odlučili smo se osvrnuti na problem, prema našem mišljenju, bezrazložne muke životinja, u ovom slučaju kokoši nesilica.

Da pojasnimo, kokoš nesilica je kokoš vrste Gallus gallus koja je dosegla zrelost za nesenje jaja te drži s ciljem proizvodnje jaja koja nisu namijenjena valenju. 
 

Standardi EU nalažu da prema načinu uzgoja jaja trebaju biti označena na sljedeći način
:
 
0 – jaja iz ekološkog uzgoja

1 – jaja iz slobodnog uzgoja
 
2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
 
3 – jaja iz kaveznog uzgoja 
 
Prema direktivi EU od 1.1.2012. godine kokoši nesilice ne smiju se držati u, tako zvanim, neobogaćenim kavezima.

Iako obogaćeni kavezi podrazumijevaju najmanje 750 cm² podne površine kaveza, od čega 600 cm² iskoristivog prostora te visinu kaveza od najmanje 20 cm, mi stojimo kod mišljenja kako navedeno nije dovoljno! 

Nadalje, obogaćeni kavezi podrazumijevaju gnijezdo, stelju za kljucanje i čeprkanje, prečku za sjedenje, hranilicu te kapljične pojilice. I sve navedeno, prema našem mišljenju, nije dovoljno!

Riječ je gotovo o osnovnim uvjetima koji podržavaju održavanje kokoši na životu, međutim ne i adekvatan način njihovog življenja. 
 
Osvrnut ćemo se na stanje na tržištu koje oblikuje vaša potražnja. Iako na tržištu postoji ponuda jaja koja koja nisu dobivena od kokoši nesilica koje život provode bezrazložno zatočene u kavezima, usuđujemo se reći kako potražnja za takvim jajima nije adekvatna. 
 
Pojedinci koji prakticiraju fitness način prehrane nerijetko u svoju prehranu uključuju jaja.

Vjerujemo kako vrlo mali broj navedenih pojedinaca kao kriterij svog odabira jaja postavlja način uzgoja kokoši nesilica.

Jednako tako vjerujemo kako bi velika većina istih svoj odabir obrazložila kao rezultat cjenovne razlike.

Međutim, cjenovna razlika pretežno je rezultat obilježavanja jaja određenim markama te nije pretjerano ovisna o načinu uzgoja kokoši nesilica. Čak štoviše, nerijetko su jaja iz slobodnog te štalskog uzgoja određene marke jeftinija u odnosu na one kaveznoga neke druge marke.

Da navedeno i nije činjenica, zapitajte se jeste li spremi radi samo nekoliko kuna uštede prilikom kupnje jaja sudjelovati u, usuđujemo se reći, zlostavljanju kokoši.

Uvjeravamo vas da kada biste prihvatili mogućnost vašeg utjecanja na stanje na tržištu, odnosno kada ne biste kupovali jaja dobivena putem kaveznog uzgoja kokoši nesilica, smanjenje potražnje za takvim jajima natjeralo bi proizvođače na prilagodbu njihove tržišne ponude.



Povećana razina cijena, kao rezultat promjena u načinu poslovanja određenih poduzeća, u kratkom vremenskom roku bi se snizila kao posljedica potrebe proizvođača za konkurentnošću na tržištu. 

Naš krajnji rezultat - vi siti, a kokoši mogu raširiti krila!
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.