Kardiolog: Četiri jednostavne navike mogu poboljšati zdravlje srca

Foto: Pexels

Naše svakodnevne navike vrlo su važne, osobito kada je riječ o zdravlju srca. Dake, osim što bismo trebali izbjegavati određene negativne navike, poput pušenja i prekomjerne konzumacija alkohola, postoje i neke pozitivne koje bismo trebali prakticirati.
Stoga je kardiolog dr. Rigved V. Tadwalkar istaknuo četiri navike koje smatra ključnima za optimalno zdravlje srca.

1. Redovita tjelovježba

Dr. Tadwalkar tjelovježbu smatra najpresudnijom za opće dobro i cjelokupno zdravlje.

"Redovita tjelesna aktivnost temelj je optimalnog zdravlja. Ne samo da pomaže u kontroli tjelesne težine, već nudi i brojne kardiovaskularne dobrobiti. Vježbanje pomaže poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak. Osim toga, može poboljšati razinu kolesterola povećanjem HDL-a, 'dobrog' kolesterola, dok smanjuje LDL, 'loš' kolesterol. Osim zdravlja srca, tjelovježba je povezana s manjim rizikom razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa i određenih vrsta raka", rekao je za Parade.

2. Uravnotežena prehrana

Često slušamo o tome, ali istina je da nam dobra prehrana i ograničavanje unosa prerađene hrane mogu pomoći da živimo dulje i jednostavno se osjećamo bolje.

Kardiolog objašnjava: "Dobro uravnotežena prehrana daje tijelu esencijalne hranjive tvari i energiju. Davanje prioriteta cjelovitoj, neprerađenoj hrani ključno je. Voće, povrće, nemasne bjelančevine, cjelovite žitarice i zdrave masnoće trebale bi činiti temelj obroka. Te su namirnice bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, a svi su oni vitalni za kardiovaskularno i cjelokupno zdravlje."

3. Dajte prioritet snu

"Kvalitetan san ne naglašava se često, ali je vrlo važan za cjelokupno zdravlje. San poboljšava fizičku i mentalnu funkciju, uključujući kognitivne sposobnosti i raspoloženje. Nedostatak sna sve se više povezuje s raznim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti i kardiometaboličkih poremećaja", napominje dr. Tadwalkar.

Dodaje da je uspostavljanje dosljednog rasporeda spavanja i stvaranje opuštajuće rutine spavanja od velike važnosti za poboljšanje kvalitete sna. "Ograničavanje vremena ispred ekrana prije spavanja i stvaranje ugodnog okruženja za spavanje ključno je za osiguravanje okrepljujućeg sna", rekao je.

4. Upravljajte stresom

Većina nas je vjerojatno pod većim stresom nego bilo koja generacija prije nas. Ipak, s tim se stresom moramo nositi najbolje što možemo ako želimo preživjeti i napredovati.

"Kronični stres može imati štetan utjecaj na zdravlje. Može pridonijeti visokom krvnom tlaku, srčanim bolestima i oslabljenoj imunološkoj funkciji. Učinkovite tehnike upravljanja stresom uključuju meditaciju, duboko disanje i jogu. Bavljenje hobijima, boravak u prirodi ili traženje socijalne podrške također su vrijedne strategije za ublažavanje stresa", zaključio je kardiolog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.