ONO što se nalazi na vašem tanjuru itekako utječe na zdravlje srca.
"Hrana koja je zdrava za srce sadrži hranjive sastojke koji dokazano koriste kardiovaskularnom sustavu ili smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem lošeg LDL kolesterola i triglicerida u krvi, smanjenjem krvnog tlaka, kontrolom težine i/ili poboljšanjem osjetljivosti na inzulin", kaže za Delish Rania Batayneh, liječnica i autorica knjige The One One One Diet.
Omega-3 masne kiseline, kalij, kalcij, magnezij, vlakna, fitonutrijenti i antioksidansi su najvažniji, a njihov udio je najveći u mediteranskoj prehrani i DASH dijeti, pa su najbolji izbor za one koji žele održati ili poboljšati zdravlje srca.
Znanost podupire ovu teoriju. Kaže da jelovnik usredotočen na cjelovite žitarice, orašaste plodove i mahunarke te malo mliječnih proizvoda i masti zdravih za srce može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za otprilike trećinu, navodi studija iz 2016. objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology.
Koja onda hrana dobiva crveno svjetlo kad je u pitanju zdravlje srca? Evo popisa.
- Obrađene mesne delikatese
- Hot dog
- Pečena piletina
- Pržena piletina
- Prženi krumpirići
- Čips
- Voćni smoothie
- Zeleni sok
- Konzervirano povrće
- Kapare
- Jogurt s okusom
- Granola
- Margarin
- Gotova smrznuta jela
- Kečap
- Crveno meso
- Sol
- Dresinzi za salatu
- Bijeli kruh
- Bijela riža
- Sportski napici
- Energetski napici
- Pizza
- Alkohol
- Maslac od kikirikija bez masti
- Pahuljice sa šećerom