Kirurg: Ako primijetite tri zdravstvena problema, odmah posjetite liječnika

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o zdravlju, naše tijelo ima brojne načine da nam pokaže da nešto nije u redu. Neki od njih mogu biti očiti i više zabrinjavajući od drugih. S druge strane, neki se simptomi mogu lako previdjeti. Na tri takva simptoma koje "nikada ne bismo smjeli zanemariti i ignorirati" upozorio je kirurg NHS-a (Nacionalna zdravstvena služba), dr. Karan Raj. Govoreći na TikToku, kirurg je istaknuo tri zdravstvena problema koji ukazuju na to da je vrijeme za posjet liječniku opće prakse.

Tri simptoma na koje je upozorio su brzo i nenamjerno mršavljenje, madež koji brzo mijenja veličinu, oblik ili boju te promjena u probavnim navikama. Pobliže je objasnio zašto te probleme ne smijemo zanemariti.

1. Gubitak težine

"Ako mršavite bez pokušaja, to bi trebalo biti znak za uzbunu", upozorio je dr. Raj. Prema NHS-u, nenamjerni gubitak težine može biti uzrokovan nizom problema. To uključuje stanja mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksioznost, poremećaji prehrane i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP). Međutim, također može signalizirati probleme s probavom, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

2. Madež koji se mijenja

Dr. Raj je nastavio: "Ako imate madež koji brzo mijenja veličinu, oblik ili boju, hitno otiđite na pregled." To može biti znak upozorenja za rak kože. Cancer Research UK navodi da bismo trebali posjetiti svog liječnika ako primijetimo sljedeće:

  • Novi abnormalni madež
  • Madež koji izgleda kao da raste ili se mijenja
  • Promjena na prethodno normalnom dijelu kože.

3. Promjena u probavnim navikama

Na posljetku, dr. Raj je upozorio: "Ako su se vaše probavne navike i rutine promijenile u posljednjih nekoliko tjedana te imate problema sa zatvorom ili neuobičajenim problemima, vrijeme je za pregled."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.