BOGAT proteinima, kalcijem, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama, sir je vrlo kalorična hrana, a može biti bogat mastima i natrijem.
"Ako uživate u siru i volite ga, može vam biti značajan izvor proteina i kalcija. Važno je da s njim ne pretjerujete, jer može uključiti i velike količine unesenih kalorija", rekla je za CNN Lourdes Castro Mortillaro, registrirana dijetetičarka i direktorica NYU Food Laba.
"Protein koji se nalazi u siru dobra je alternativa onima dobivenim iz mesa, jer je također životinjskog podrijetla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne, ali ih ne može sintetizirati samo", kaže Castro Mortillaro. "To čini sir potpunim proteinom", dodala je.
"Međutim, kao i kod svih stvari o prehrani, ukupna ravnoteža onoga što jedete iz dana u dan bi trebala utjecati na to koliko sira konzumirate", objasnila je Castro Mortillaro.
"Morate na to gledati u kontekstu toga što se još događa u vašem životu. Što još stavljate na tanjur?" rekla je. "Ne treba vam previše da biste postigli pozitivne rezultate."
Koji je sir najzdraviji? Odgovor ovisi o specifičnosti vašeg tijela i njegovim prehrambenim potrebama, ali evo nekoliko savjeta stručnjaka.
Ricotta pobjeđuje
I Castro Mortillaro i Emily Martorano, registrirana dijetetičarka s NYU Langoneovim programom upravljanja težinom, slažu se da je ricotta pobjednik po pitanju zdravlja.
Naziv sira u prijevodu znači "opet kuhan", a Castro Mortillaro je objasnila da se autentična ricotta proizvodi tretiranjem sirutke koja ostane nakon zgrušavanja mlijeka (kao što je ovčje mlijeko) kako bi se dobio sir (kao što je pecorino).
Ricotta ima visoku koncentraciju proteina sirutke koji se lako apsorbira u tijelu. "Protein sirutke je jedan od oblika proteina koji se najviše apsorbira i sadrži vrlo širok raspon aminokiselina", rekla je Martorano. "Dakle, ovo je najbolja opcija za nekoga tko želi izgraditi mišiće, snagu, a istovremeno izgubiti masnoću i težinu."
Tvrdi sir je odličan, ali postoji kvaka
Castro Mortillaro vjeruje da su tvrđi sirevi kao što su parmigiano, pecorino ili gauda također među najzdravijim opcijama, ako se konzumiraju umjereno. Budući da sadrže manje vode i više su koncentrirani, "tvrdi sirevi će imati više kalcija, a vjerojatno ćete se zasititi manjim količinama, tako da ne konzumirate previše", rekla je.
Međutim, budući da su koncentrirani, tvrđi sirevi također mogu imati veći sadržaj natrija od mekših. "Ako ste hipertoničar, morate kontrolirati unos natrija ili možda imate problema s bubrezima, vjerojatno bi bilo bolje odabrati mekši sir", rekla je Castro Mortillaro.
Sir koji je dobro izbjegavati
Ako je moguće, klonite se procesuiranih sireva, uključujući sir u limenci, pojedinačno zamotane kriške i one blokove koje čak ni ne treba hladiti. "Sir koji se može cijediti, američki sir, čak i krem sir, osiguravaju minimalno proteina za puno veći sadržaj masti i natrija", rekla je Martorano.
Neke od sorti topljenog sira nisu čak ni tehnički klasificirane kao "sirevi", već kao "pasterizirani procesuirani sir" ili "pasterizirani proizvod od procesuiranog sira", ovisno o postotku stvarnog sira koji sadrže, uz druge sastojke.
"Svježe je uvijek bolje, a umjerenost je ključna", kaže Martorano, a piše CNN.