MOŽDA svakodnevno konzumiramo kruh, jaja, banane i mlijeko, ali pritom trebamo voditi računa o veličini porcija tih osnovnih namirnica. Jer čak i kad pokušavamo dobiti više vitamina i minerala, možemo se predozirati i naškoditi vlastitom zdravlju. Bright Side otkriva koju količinu nekih čestih namirnica možete pojesti da biste ostali u okvirima normalnog i zdravog.
Dvije banane u danu
Banane osiguravaju hranjive tvari i vlakna. U danu ih ne biste trebali pojesti više od dvije. One smanjuju nadutost, pomažu u kontroli apetita i odlična su zamjena za šećer.
Sedam jaja tjedno
Rizik je pretjerati s jajima. Stručnjaci preporučuju da ne jedete više od sedam jaja tjedno, čak i manje ako imate visok kolesterol.
Žličica soli dnevno
Odrasli ne bi smjeli pojesti više od šest grama soli u danu, a to je otprilike jedna žličica. To uključuje i sol koja se nalazi u hrani poput sira, salame i čipsa. Djeca u dobi od 1 do 3 godine ne smiju jesti više od dva grama soli u danu, od 4 do 6 godina više od 3 grama soli u danu, a od 7 do 10 godina više od pet grama soli u danu.
Žlica i pol maslinovog ulja u danu
Jedna i pol žlica maslinovog ulja u danu odlična je za zdravlje. Budite oprezni s konzumacijom maslinovog ulja. Kad se zagrijava, gubi svoje prednosti.
Šest žličica šećera u danu
Istraživači preporučuju da dnevni unos šećera u danu ne prelazi šest žličica za žene, odnosno devet za muškarce.
Tri šalice mlijeka u danu
Prehrambene smjernice preporučuju odraslima 732 mililitra mlijeka u danu.
Jedna naranča u danu
Jedna naranča osigurava dnevnu dozu vitamina C.
Šest kriški kruha u danu
Ako jedete kruh od cjelovitih žitarica, prehrambene smjernice kažu da je sigurno pojesti šest kriški u danu.