Koliko puta biste se trebali obrisati nakon obavljanja velike nužde?

Foto: Pexels

MOŽDA vam zvuči neobično, pa čak i suludo, ali nije na odmet razmisliti o svojim navikama brisanja stražnjice nakon obavljanja velike nužde. Naime, to vam može puno otkriti o zdravlju vaših crijeva.

Ako nakon obavljanja velike nužde morate (pre)više puta brisati...

Ako imate mekanu stolicu, vjerojatno niste potpuno ispraznili crijeva, kaže dr. James Gordon, gastroenterolog iz tvrtke Banner Health iz Sun City Westa u Arizoni. Osim toga, možda ćete si sljedeći put trebati dati više vremena za obavljanje velike nužde, ali i preispitati navike korištenja WC školjke. Pokušajte se nagnuti prema naprijed i izbjegavajte naprezanje.

Mekane stolice zbog kojih se morate brisati više puta također mogu ukazivati ​​na intoleranciju na laktozu, kaže dr. Monica Borkar, gastroenterologinja s NorthShore University HealthSystem u Glenviewu u državi Illinois. To također može biti pokazatelj probavnih problema. 

"Celijakija ili određene vrste gastrointestinalnih infekcija također su uzroci mekane stolice", kaže ona.

Ako nakon brisanja na papiru ostaje mastan trag, tada može postojati problem malapsorpcije, dodaje dr. Borkar. To znači da se hrana koju jedete ne razgrađuje kako bi trebala, što može ukazivati ​​na problem u crijevima, gušterači ili jetri, prema Medicinskom centru Sveučilišta Rochester. To stanje se naziva steatoreja i znat ćete da se nešto događa ako primijetite stolicu izrazito neugodnog mirisa, često ispuštanje plinova, grčeve i gubitak kilograma. Ako primijetite bilo što od toga, obratite se svom liječniku.

Ako trebate samo jednom obrisati stražnjicu

"Većina ljudi s mekanim, oblikovanim stolicama neće primijetiti ostatke na toaletnom papiru nakon što su se samo jednom obrisali", kaže dr. Borkar.

Ako ste se prepoznali u tome, to nije problem. Pretjerano brisanje, posebno kad nije potrebno, može izazvati iritacije.

Ako uopće ne trebate brisati

To se može dogoditi ako su vam stolice tvrde i oblikovane u male kuglice, a to znači i da biste mogli imati zatvor. Zatvor se definira stanje kada imate manje od tri stolice tjedno i imate tvrdu i suhu stolicu, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti.

U tom slučaju, "povećajte unos dijetalnih vlakana", kaže dr. Gordon. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, grah, leću i cjelovite žitarice.

Zatvor se može dogoditi i zbog lijekova ili dodataka koje uzimate, kao i zbog osnovnog zdravstvenih stanja poput sindroma iritabilnog crijeva.

Međutim, činjenica da se ne morate brisati može biti i potpuno normalna, kaže Niket Sonpal, internist i gastroenterolog iz New Yorka. Ako nema naprezanja i redovito praznite crijeva, onda je sve potpuno u redu. Ovdje je najvažnija kvaliteta stolice, a ne koliko je puta potrebno obrisati stražnjicu.

Ako prilikom brisanja na toaletnom papiru primijetite krv

Isplati se pogledati toaletni papir prije nego što ga ispustite. Vidite li krv? Postoje neke situacije zbog kojih ne treba brinuti čak i ako primijetite prisutnosti svijetlocrvene krvi na toaletnom papiru. Riječ je o situacijama poput hemoroida.

"Napinjanje - ili prejako tiskanje - isteže krvne žile u anusu. Vene se tada izboče i postanu nadražene, što često može uzrokovati bezbolno krvarenje tijekom stolice", objašnjava dr. Sonpal. To često prolazi samo od sebe, ali ako se pojave simptome poput svrbeža, možete ih ublažiti kremama koje se kupuju bez recepta.

Čak i ako mislite da se radi o hemoroidima, nazovite svog doktora. Krv nikada ne treba zanemariti.

"Izuzetno je važno o tome obavijestiti svog liječnika jer treba isključiti druge uzroke", kaže dr. Borkar.

Koliko ćete puta brisati ovisi o vama

U konačnici, brisanje je osobna navika, kaže dr. Borkar. Vjerojatno ste primijetili da prakticirate uobičajeni broj brisanja, a to se može razlikovati od osobe do osobe. Međutim, ako primijetite da vaš broj brisanja iznenada odstupa od vaše norme i imate druge nove simptome (poput promjene navika u crijevima, nadutosti i/ili bolova u trbuhu), tada je važno razgovarati sa svojim liječnikom koji će možda htjeti istražiti potencijalne uzroke, piše Livestrong.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.