Koristite li višekratno bočice s vodom isto vam je kao da ljubite wc školjku

Foto: 123rf

I VI ste jedni od onih koji se silno trude svaki dan popiti minimalno dvije, dvije i pol litre vode - svaka vam čast. To je itekako dobra i odgovorna odluka, ali ako to radite tako da sa sobom stalno nosite svoju bočicu i uvijek ju iznova punite pa pijete - e to vam baš i nije toliko zdrava odluka. 

Reći će vam to mnogi, a pokazati i najnovija studija  koja će vas natjerati da se zapravo zgrozite kada vidite što se sve nalazi u plastičnim bočicama jednom kada se otvore, isprazne i ponovno dopune tekućinom, bez kvalitetnog ispiranja. 

Zapravo, otišli su toliko daleko da su takve, samo naoko čiste bočice doslovno usporedili s wc školjkom. A znamo svi da nam nikada ne bi palo na pamet polizati je, onako kako bez imalo razmišljanja ližemo bočice. 

Uh i fuj, i zar doista? 

A što je još gore, čini se da su bočice nakon višekratne upotrebe po broju bakterija čak i gore od wc školjke. 

Čak su se i sami istraživači šokirali nakon što su dobro provjerili bočice sportaša koji u prosjeku jednom tjedno mijenjaju svoju bočicu, a na jednoj od njih pronašli su čak 900.000 različitih bakterija na samo jednom kvadratnom centimetru. To je puno više od kolonija koje ćete pronaći na prosječnoj wc školjki. 

A čak i ako će vam nakon ovog podatka laknuti jer vi možda niste jedni od tih koji bočicu mijenjaju samo jednom tjedno, nemojte biti uvjereni da zbog toga dobro postupate prema sebi jer čak i bočice s manjim brojem ponovnog punjenja u sebi sigurno imaju više od 300.000 bakterija. 

Zapravo, došlo su i to podatka da prosječna bočica - nevezano jesu li to one obične plastične bočice od vode ili modernije, kvalitetnije verzije - u sebi kriju čak 313.499 vrsta bakterija po jednom kvadratnom centimetru bočice. Puno previše da ih tako sretno i zadovoljno unosite u svoj organizam čak i ako mislite da su sve to ne toliko loše bakterije. 

Da ne bi samo odmahnuli rukom na ovu prljavu temu istraživači su naglasili još jedan grozan podatak, a to je da je oko 60 posto pronađenih bakterija zapravo itekako sposobno prenijeti neku bolest. Dakle, čak 60 posto tih nevidljivih bakterija koji se množe i množe u vašoj vodi, potencijalno su loše bakterije koje u jednoj mjeri sigurno utječu i na vas, iako mnogi ne shvaćaju da je, ma čak i obično curkanje iz nosa, kašljucanje, smetnja u probavi - stigla upravo iz vaše bočice "zdravlja". 

Ali što onda učiniti? Riješiti se navika ispijanja vode iz bočice? Što ako ne postoji neka bolja alternativa - za ljude koji vježbaju, trče, koji sa sobom ne nose svoju čistu čašu? 

Koje su stvarno najgore? 

Istraživači su pokušali dati odgovor i na to te kažu da se ipak ne trebate odmah riješiti svoje boce, osim ako imate baš onu koja se zatvara s takozvanim slide top zatvaračima - s poklopcima koji imaju integrirane klizne "čepove" koji sprječavaju curenje vode i omogućavaju lako pijenje kroz otvor. One su najgore, kažu istraživači, i na njima je pronađeno oko 933.340 različitih bakterija. 

Nakon njih slijede bočice s čepovima koji se izvuku i uvuku - na njima se u prosjeku krije 161.971 bakterija (po kvadratnom centimetru), a potom i one s klasičnim čepovima koji se zavrću i odvrću - a koje u prosjeku kriju oko 159.000 bakterija. 

I tako stižemo do odgovora koje su bočice najbolje - a to su one koje imaju integriranu slamku i na kojima su laboratorijski stručnjaci pronašli samo 25 bakterija. No kako su se istraživači najviše fokusirali na dijelova boca na koje doslovno prislanjamo usta, čak i za bočice za slamkom kažu da se u njima vjerojatno krije i više bakterija, samo što se one skrivaju na drugim dijelovima, a ne toliko kod čepa, odnosno gornjeg dijela slamke. 

Što nam je dakle ostalo savjetovati vam. Kupovati svaki put novu bočicu nije baš jeftina varijanta, posebno ako vam zaista treba bočica koju ćete svugdje nositi sa sobom. U tom slučaju često je pranje najbolje rješenje. Odnosno često i temeljito ispiranje vrućom vodom koja će najbolje isprati bakterije i omogućiti vam da vaša čista voda zaista i ostane čista. A kada dođe vrijeme za zamjenu bočice svakako birajte one koje imaju slamku, odnosno one koje imaju što manje utora i mjesta koja će biti nedostupna za temeljito čišćenje. 

I naravno, važan je i materijal pa stoga radije birajte skuplje - od nehrđajućeg čelika ili bilo kojeg drugog otpornijeg materijala od obične plastike. 

Sjetite se stoga da to što vi mislite da je vaša bočica čista, i to što ne vidite da vaša kristalno čista voda u sebi krije svašta, sjetite se samo wc školjke. 

Nju baš i ne bi otišli odmah polizati, zar ne? 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.