Kuhana, pržena ili kajgana? Koji je najzdraviji način pripreme jaja?

Foto: Shutterstock

JAJA su ukusan i zdrav izvor proteina koji mnogi vole i mogu se pripremati na različite načine.

Jela od jaja sadrže mnoge vitamine, minerale i hranjive tvari potrebne našem tijelu. Na primjer, kokošja jaja sadrže puno proteina koji su lako probavljivi, a nemaju ugljikohidrata. Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Teksasu, jaja mogu biti dio gotovo svake prehrane, ako osoba nije alergična na njih.

Vjeruje se da su sirova jaja najkorisnija. No, čak i kod zdrave osobe, jedenje sirovih jaja može uzrokovati probavne probleme. Osim toga, kod konzumacije sirovih jaja postoji rizik od trovanja bakterijom salmonelom. Stoga je najbolje jesti termički obrađena jaja. Tijekom toplinske obrade bakterije umiru, a vitamini i mikroelementi ostaju sačuvani.

Ako se pitate kako je zdravije pripremiti jaje, imamo odgovor. Jaja pržena na ulju ne smatraju se zdravim jelom, pogotovo ako ih previše pržite. Takva hrana povećava razinu kolesterola u krvi. Što više pržite jaja, to će sadržavati više kancerogenih i drugih štetnih tvari.

Kuhana jaja su zdravija, ali što ih dulje kuhate, ona će imati manje hranjivih tvari. Ako nakon guljenja ljuske na žumanjku ostane zeleni trag, to znači da je jaje izgubilo mnoge važne mikroelemente. Stoga je najbolje jesti kajganu koja se najčešće priprema bez ulja ili na malo maslinovog ulja.

> Ne pretjerujte: Kardiolozi otkrili koliko jaja smijemo pojesti tjedno

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.