Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. To je osobito istinito kada su u pitanju čimbenici poput težine i zdravlja srca. Nažalost, mnoge od najukusnijih namirnica su ujedno i najgore za naše tijelo. Liječnica obiteljske medicine, dr. Sarah Bonza, izdvojila je namirnice koje trebamo izbjegavati ako želimo ravniji trbuh i dobro zdravlje srca.
1. Suhomesnati proizvodi
Suhomesnati i prerađeni proizvodi poput hrenovki, kobasica i salama mogu biti ukusni, ali dr. Bonza upozorava da loše utječu na zdravlje srca.
"Prerađeno meso, koje sadrži natrij i konzervanse poput nitrata, povezano je s hipertenzijom i većom učestalošću srčanih bolesti", rekla je za SheFinds. Osim toga, visok sadržaj kalorija i masti može pridonijeti debljanju.
2. Čips i druge slane grickalice
Iako su ove primamljive grickalice hrskave i ukusne, mogu predstavljati značajne rizike za zdravlje srca, tvrdi liječnica.
"Prirodno bogate natrijem i pripremljene s nezdravim masnoćama, ove grickalice mogu dovesti do povećanja krvnog tlaka i kolesterola", upozorila je. Štoviše, grickanje često dovodi do prekomjerne konzumacije, pridonoseći pretilosti i kardiovaskularnim problemima.
3. Instant rezanci
Unatoč svojoj praktičnosti, instant rezanci daleko su od opcija koje su zdrave za srce. Dr. Bonza upozorava na njihovu konzumaciju, navodeći visok sadržaj natrija i zasićenih masnoća kao glavne probleme. "Nutritivno su siromašni, ali visokokalorični, što može dovesti do debljanja", kaže liječnica. Redovita konzumacija prerađenih rezanaca s vremenom povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.