Liječnica predložila najbolju hranu za snižavanje glukoze. Svidjet će se šećerašima

Foto: Shutterstock

Ljudi diljem svijeta boluju od dijabetesa, a posebnu ulogu u upravljanju ovom bolešću ima prehrana. Doktorica Maggie Powers otkrila je koju bi hranu bilo dobro birati kako bismo šećer držali pod kontrolom. Na prvom mjestu to je lisnato, zeleno povrće, osobito špinat.

Također, prema dr. Powers, dobro je jesti kupus, ali i namirnice bogate proteinima poput jogurta, svježeg sira, jaja, nemasnog mesa i maslaca od kikirikija.

Powers napominje da dijabetičari mogu konzumirati i voćnu vodu, koju će pripremiti sami. Potrebno je dodati limun ili krastavac u običnu vodu i ostaviti da odstoji 24 sata prije konzumacije.

U Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, no procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000 jer oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu. Više od polovice oboljelih ima povišen krvni tlak, a 85 posto ima prekomjernu težinu ili su pretili. Većina simptoma na početku bolesti nije vidljiva, a najčešći su žeđ, suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.