Znanstvenici iz klinike Saint Michel u Torontu proveli su istraživanje o najboljim namirnicama za srčane bolesnike. Pokazalo se da su bademi osobito korisni za ovu skupinu ljudi jer smanjuju razinu "lošeg" kolesterola, što posljedično smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
"Svakodnevna konzumacija badema, u porciji od jedne do dvije šake, dovodi do smanjenja razine kolesterola za 9.4 posto", naglasio je dr. David J. A. Jenkins.
Prema drugoj studiji koju su proveli znanstvenici s Sveučilišta Illinois, dnevna konzumacija četiri žlice meda otopljenog u čaši vode povećava razinu antioksidansa u krvi te tako štiti zdrave stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Prema tome, najkorisniji doručak za srčane bolesnike je mala porcija badema, ispranih u vodi s medom.
Prije nego što uključite bademe i med u prehranu, posavjetujte se s liječnikom jer je riječ o namirnicama koje mogu izazvati alergijsku reakciju.