Liječnik: Dva dodatka potencijalno mogu dovesti do problema s bubrezima

Foto: Shutterstock

Problemi sa želucem i upale česta su zdravstvena briga koja može znatno narušiti kvalitetu života. Simptomi poput nadutosti, boli, probavnih tegoba pa čak i umora mogu se pojaviti ako se ovi problemi ne riješe.

Stoga, kako dodaci prehrani postaju sve popularniji, važno je razumjeti njihov utjecaj na želudac i upalu u tijelu. Iako se većina dodataka koristi za poboljšanje zdravlja, određeni suplementi mogu izazvati ili pogoršati probavne probleme i upale.

Liječnik dr. Michael Lahey upozorio je na dva potencijalno opasna suplementa koja mogu uzrokovati probleme s probavom, pogoršati upalu i uzrokovati druge tegobe.

1. Suplementi željeza

Suplementi željeza, osobito kada se uzimaju u visokim dozama, poznati su po tome što iritiraju sluznicu želuca i crijeva. Visoke doze ovog suplementa također mogu stvoriti oksidativni stres, koji je povezan s povećanjem upale.

"Iako su suplementi željeza neophodni osobama s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza, uzimanje većih količina od preporučenih ili njihovo dugotrajno korištenje može utjecati na želudac, uzrokujući nuspojave poput zatvora, mučnine i želučanih čireva. Prekomjerni unos može uznemiriti probavni trakt, a u nekim ekstremnim slučajevima može dovesti do čireva", upozorava dr. Lahey za SheFinds.

Također dodaje da se "suplementi željeza nikada ne smiju koristiti zajedno s visokim dozama vitamina C, te da ih uvijek treba uzimati s hranom."

2. Dodaci kalcija

Suplementi kalcija povezani su s probavnim problemima poput nadutosti, zatvora, plinova i grčeva u želucu zbog kalcijevog karbonata koji zahtijeva želučanu kiselinu za apsorpciju.

"Suplementi kalcija bilo koje vrste, posebno visoke doze kalcija, uzrokuju zatvor i nadutost. Dugotrajna uporaba proizvoda može dovesti do nakupljanja kalcija u tijelu, što uzrokuje upalu bubrega i povećava šanse za nastanak bubrežnih kamenaca i drugih GI komplikacija", tvrdi liječnik.

Umjesto toga, preporučuje unos kalcija kroz hranu, poput mliječnih proizvoda ili zelenog povrća. "Ako je dodatak nužan, treba ga propisivati u odgovarajućim dozama i u kombinaciji s magnezijem, koji će smanjiti nuspojave na probavni sustav", zaključuje dr. Lahey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.