Liječnik upozorava da pića koja piju milijuni mogu uzrokovati ćelavost

Foto: Shutterstock

Pića koja piju milijuni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr. Abdulaziz Balwi za britanski Express. Kaže da konzumacija nekoliko energetskih pića tjedno može povećati rizik od ćelavosti.

"Određene kemikalije u energetskim pićima su krive za to. Kada se pretjeruje s njihovim uzimanjem, određeni elementi poput kofeina i selena mogu postati toksični. Selen i vitamin A toksični su za kosu kada se uzimaju u visokim dozama, a također mogu biti okidač za alopeciju", pojasnio je.

Neka energetska pića mogu sadržavati 113 posto preporučenog unosa vitamina A, 100 posto selena i do 150 miligrama kofeina, što je gotovo dvostruko više od crne kave.

Zašećerena pića povećavaju rizik i od drugih stanja

"Pretjerana konzumacija energetskih pića povezana je s povećanjem kateholamina i hormona stresa. Stoga se energetski proizvodi mogu smatrati faktorom rizika za dijabetes i metaboličke probleme, a također mogu uzrokovati gubitak kose", dodao je.

Ističe da su problem i slatka pića koja sadrže kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, med, laktozu, sladni sirup, maltozu, melasu, sirovi šećer te saharozu.

"Konzumacija previše zaslađenih pića također je povezana s zdravstvenim problemima, poput debljanja, pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, disfunkcije bubrega, nealkoholne ciroze jetre, karijesa, artritisa i gihta", upozorio je.

Studija objavljena u časopisu Nutrients 2023. otkrila je vezu između pića zaslađenih šećerom, uključujući energetska pića, i gubitka kose kod muškaraca. Utvrđeno je da su muškarci u dobi od 18 do 45 godina bili izloženi većem riziku od muškog gubitka kose ako su redovito konzumirali pića zaslađena šećerom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.