Foto: Instagram
AKO volite pikantniju hranu, lako je moguće da ste alkoholičar ili vam prijeti veći rizik da to uskoro postanete. Tvrde to znanstvenici koji su se pozabavili ljudima koji obožavaju začinjenu, pikantniju hranu.
Zapravo, kada malo bolje razmislimo, vino se stvarno dobro sljubljuje sa začinima, pivo odlično gasi žeđ nakon pikantnog obroka, a jači aperitiv odlično otvara apetit i traži organizam jaču hranu. Sve te kombinacije zvuče logično, čak toliko primamljujuće da se vjerojatno nitko trenutno ne bi bunio kada bi im na stol donijeli čašu hladnog piva s ljutim ćevapima, no ako ste jedan od onih koji u takvim kombinacijama stvarno uživate na redovnoj bazi, onda biste sami sebi trebali priznati da možda imate problem. Problem s alkoholom.
O toj poveznici između začinjene hrane i alkoholizma rađeno je veliko istraživanje, autori su Južnokoreanci s Busan National Universityja, a zaključak je da alkohol i začinjena hrana stimuliraju isti dio mozga, potičući oslobađanje endorfina koji je zaslužan za dobar osjećaj.
Receptori u mozgu koji su povezani s opioidnim sustavom mogu biti potaknuti konzumacijom alkohola, ali isti osjećaj daje i konzumacija začinjene hrane pa ispada da i začinjena hrana i alkohol u istoj mjeri potiču onaj dobar osjećaj zbog kojeg ljudi postaju ovisni.
Drugim riječima, činjenica da začinjena hrana aktivira iste receptore u mozgu kao i alkohol, čini ljubitelje jačih začina osjetljivijima na ovisnost o alkoholu. Prije će se navući.
Istraživanje također kaže da bi u tom slučaju ljubiteljima pikantne hrane mogli pomoći lijekovi koje inače koriste alkoholičari na odvikavanju, no vjerujemo da bi ovaj podatak ipak mogao osvijestiti problem pa ako stvarno toliko jako volite začinjenu hranu, pokušajte je sljubiti s manje problematičnim pićima.
Voda bi sigurno bila bolji izbor.