PREMA jednom istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet, 20 posto svih smrti povezano je s lošom prehranom.
Analizirajući podatke o prehrani iz 195 zemalja kroz period od dvadeset godina, kao i epidemiološke studije o zdravstvenim rizicima i koristima povezanim s prehranom, znanstvenici procjenjuju da je u svijetu u 2017. bilo 11 milijuna smrtnih slučajeva zbog loše prehrane.
"Ljudi su, neovisno o dobi, spolu, zemlji prebivališta i društveno-ekonomskom statusu, u određenoj mjeri pogođeni lošim prehrambenim navikama. Nizak unos zdrave hrane i visok unos nezdrave glavni je uzrok smrtnosti u mnogim zemljama“, kaže koautorica studije dr. Ashkan Afshin sa Sveučilišta Washington.
Nažalost, nijedna regija u svijetu nije u potpunosti zadovoljila prehrambene zahtjeve koje je tim, radeći na studiji predlagao, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i polinezasićenih masti.
Zemlje u kojima se najbolje jede su Izrael, Francuska, Španjolska i Japan. One imaju najnižu stopu smrtnosti uzrokovane prehrambenim navikama.
"Riječ je o zemljama koje imaju prehrambene navike najbliže mediteranskoj prehrani, odnosno jedu puno voća i povrća, orašastih plodova i zdravih ulja", objasnila je dr. Ashkan Afshin.
Najviše zabrinjavajući podatak koji su otkrili tijekom ove studije je da su ljudi na globalnoj razini konzumirali samo 12 posto preporučene količine orašastih plodova i 23 posto idealne količine cjelovitih žitarica, a to je ono što je ključno za zdravlje srca.