Mali kalifornijski grad dom je najdugovječnijih Amerikanaca. Oni slijede 8 pravila

Screenshot: YouTube

Gradić Loma Linda u Kaliforniji dom je zajednice adventista sedmog dana. Studije su otkrile da oni žive i do desetak godina dulje od ostatka stanovništva SAD-a. U čemu je tajna? Nutricionistica Eliza Cheng za CNBC navodi da je sve u akronimu N.E.W. S.T.A.R.T. Evo na što se on odnosi.

Prehrana (engl. nutrition)

Stanovnici Loma Linde poznati su po prehrani usmjerenoj na biljke, koja im pomaže da uživaju u nižim stopama kroničnih bolesti. Trude se u svoje obroke uključiti dosta voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

"Uvijek potičem svoje klijente da jedu više fermentirane hrane. Jogurt, kefir, miso i kimchi mogu značajno pridonijeti balansiranju korisnih i štetnih bakterija u crijevima", kaže Cheng.

Tjelovježba (engl. exercise)

Svjesno kretanje veliki je dio dnevne rutine stanovnika ovog grada. Umjesto da naporno vježbaju, biraju ono što im pomaže da imaju osjećaj svrhe. Na primjer, šetnje prirodom, vrtlarstvo i joga podižu razine dopamina i serotonina. Joga može pomoći u poboljšanju probave. U Loma Lindi, sve je popularniji pickleball. Ovaj sport prikladan je za svakoga, bez obzira na dob ili kondiciju.

Voda (engl. water)

Pravilna hidracija jednostavan je i moćan način brige za svoje tijelo i poboljšanja kvalitete života. Stanovnici Loma ponekad dodaju voće u vodu te piju čajeve poznate po umirujućem učinku, kao što su čaj od kamilice, čaj od đumbira ili čaj od paprene metvice.

Sunce (engl. sunshine)

Stanovnici Loma Linde koriste obilje kalifornijskog sunca, koje ne samo da podržava fizičko zdravlje kroz proizvodnju vitamina D, već također ima dubok utjecaj na mentalno blagostanje.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti potiče oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji regulira raspoloženje te pomaže u borbi protiv sezonskog afektivnog poremećaja.

Umjerenost (engl. temperance)

Umjerenost uključuje suzdržavanje od štetnih tvari, kao što su alkohol i duhan. Također promiče umjerenost u korisnim aktivnostima poput prehrane i rada. U biti, umjerenost je pronalaženje ravnoteže u svim aspektima života, izbjegavajući bilo kakvo pretjerano ponašanje.

Zrak (engl. air)

Čist zrak dobar je za naše tijelo. Pomaže hraniti naše stanice, održava nas zdravima i jednostavan je, ali važan način za sretan i energičan život.

"Zahvaljujući jedinstvenoj lokaciji Loma Linde, ponekad se odvezem do planina i jezera Big Bear kako bih pobjegla iz grada i uživala u svježem zraku", piše Cheng.

Odmor (engl. rest)

Dosljedno spavanje od šest do sedam sati svake noći može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih zdravstvenih problema i osigurati dovoljno energije za izdržavanje cijelog dana.

Osim toga, određivanje jednog dana u tjednu za odmor odličan je način za resetiranje i punjenje baterija za sljedeći tjedan. Odmor se ne odnosi samo na spavanje, već i na druženje s prijateljima i obitelji, vođenje dnevnika, povezivanje s prirodom i meditaciju.

Povjerenje (engl. trust)

"Potičem sve da pronađu izvore snage i zajednice u koje se mogu pouzdati i na koje se mogu osloniti tijekom teških vremena, bilo da se radi o vjerskoj zajednici, razredu, afinitetnoj grupi ili vašim prijateljima i obitelji. Nemojte se bojati izgraditi svoj sustav podrške traženjem licenciranog savjetnika ili terapeuta ako trebate pomoć da se nosite s bilo kojim životnim izazovima i promjenama", zaključila je Cheng.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.