Mnogi preskaču doručak, a ne bi trebali. Evo zašto ga trebamo jesti svaki dan

Foto: Shutterstock

VJEROJATNO ste mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, a oni koji su vam to pričali nisu bili u potpunosti u krivu. Doručak je važno jesti iz više razloga, a bitno je pripaziti da taj obrok bude onaj koji će nam pomoći da odmah na početku dana osiguramo dovoljno energije za sve što moramo učiniti. 

Ako još uvijek niste sigurni zašto ne biste trebali preskakati doručak, evo nekoliko razloga koji će vas, možda, potaknuti da promijenite mišljenje. 

Pospješuje metabolizam: jedenje doručka ujutro pokreće rad metabolizma, pomažući da sagorite više kalorija tijekom dana. Kako prenosi Health Shots, jedenje doručka može biti posebno korisno za one koji žele skinuti kilograme, a kojima će jedenje doručka omogućiti da imaju snage kako bi se kroz dan mogli kretati, vježbati i slično. 

Podiže energiju: odmah na početku dana za doručak pojedite obrok koji je prepun esencijalnih nutrijenata i ugljikohidrata koji će vam omogućiti da imate energije i bolju izdržljivost. Osim toga, jedenje doručka može pomoći i da se osjećate bolje te poboljšati produktivnost. 

Utječe na bolju probavu: jedenje zdravog doručka također je dobro za pravilan rad probavnog sustava. Konzumiranje hrane ujutro pospješuje redovito pražnjenje crijeva i sprječava zatvor, pogotovo ako jedete doručak u kojem se nalaze namirnice koje sadrže vlakna. 

Podržava imunitet: jutarnji obroci prepuni voća, povrća i cjelovitih žitarica donose bitne vitamine i minerale, poput vitamina C i cinka, za koje je poznato da jačaju imunitet. To će pomoći u zaštiti od infekcija i bolesti, prenosi Health Shots.

Sprječava glavobolju: preskakanje obroka, osobito doručka, može dovesti do niske razine šećera u krvi, što je često povezano s glavoboljama ili migrenom. Međutim, uzimanje uravnoteženog obroka ujutro pomaže u održavanju stabilne razine glukoze i može pomoći u izbjegavanju toga.

Kontroliranje apetita: hranjivi doručak može stabilizirati razinu šećera u krvi, što pomaže u izbjegavanju iznenadnih napadaja gladi i prejedanja tijekom dana. Time se pomaže u upravljanju veličinama porcija i unosom kalorija.

Dobar utjecaj na rad mozga: jedenje doručka pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija poput koncentracije i pamćenja. Mozak zahtijeva stalnu opskrbu hranjivim tvarima kako bi optimalno funkcionirao, osobito ujutro, a zdrav doručak može pomoći. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.