Prekomjeran unos šećera povezan je s nizom zdravstvenih problema, uključujući upale, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. No može li šećer potaknuti razvoj raka?
Iako je prehrana bogata rafiniranim šećerima povezana s većim rizikom od raka, ideja da šećer isključivo hrani stanice raka ili da izgladnjivanje raka smanjuje bolest je mit. "Prekomjeran unos prerađene hrane bogate šećerima i nezdravim mastima potiče upale i oksidativni stres, što može oštetiti DNA i povećati rizik od raka", objašnjava dr. Steven Quay, stručnjak za onkologiju, piše EatingWell.
Šećer ne uzrokuje rak izravno, ali može pridonijeti njegovom razvoju na tri ključna načina:
"Kada uskraćujem glukozu (šećer) stanicama raka, istovremeno je uskraćujem i zdravim stanicama, što otežava oporavak tijekom liječenja. Nedostatak glukoze može dovesti do umora, gubitka mišića i sporijeg oporavka – a nijedno od toga nije korisno u borbi protiv bolesti", objašnjava Jamie Baham, nutricionistica specijalizirana za prevenciju raka.
Potpuno izbacivanje šećera nije rješenje, jer može izazvati stres, jake žudnje i narušiti odnos s hranom, upozorava dijetetičarka Pam Hartnett. Ključ je umjerenost:
Umjesto da šećer doživljavamo kao neprijatelja, fokusirajmo se na uravnoteženu prehranu bogatu povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima. Tako možemo smanjiti rizik ne samo od raka, već i drugih kroničnih bolesti.