JAJE je svestrana osnovna namirnica koja se može jesti na stotinu načina - kuhana, na oko, poširana, kajgana, sastojak je peciva, kolača i brojnih drugih jela.
No ne traju zauvijek. Ako se s vremena na vrijeme susretnete s kutijom zaboravljenih jaja u hladnjaku, vrlo vjerojatno ste se zapitali mogu li se pojesti ako im je istekao rok trajanja.
Prije svega, datum utisnut na većini kutija zapravo označava rok do kojega se jaja mogu prodati i zapravo se tehnički razlikuje od roka valjanosti, navodi časopis Women’s Health.
“Sve dok jaje nije pokvareno, može se pojesti”, kaže nutricionistica Keri Gans.
Kako znati jesu li jaja pokvarena?
Odgovor na to pitanje može dati izgled jajeta. Ako je ljuska prekrivena kapljicama, izgleda glatko ili uočavate bilo kakvu drugu promjenu, bolje je baciti jaje.
Također, jaje možete ubaciti u čašu vode. Ako pluta, vjerojatno je pokvareno, kaže Gans.
Trula jaja imaju neugodan miris, a jajašce u njemu može biti ružičaste boje, što ukazuje na prisutnost bakterija.
Kako produljiti trajnost jaja?
Kupujte jaja na kojima je istaknut dulji rok i obavezno ih držite u hladnjaku. Nikad ih ne vadite i ne ostavljajte na zraku dulje od dva sata kako biste izbjegli rast bakterija. Još jedan savjet stručnjaka jest da ih odlažete na police u hladnjaku, a ne u vrata jer je u tom dijelu temperatura viša.
Budite oprezni jer jaja mogu dovesti do trovanja koja rezultiraju mučninom, povraćanjem i proljevom, a najčešći uzrok je bakterija salmonela.
Ako ne patite od alergije, tri do pet jaja tjedno može predstavljati izvor visoko vrijednih proteina, a ovdje pročitajte što se događa s tijelom kad jedete jaja svaki dan.