Mrežasti uzorak na koži znak je smrtonosne bolesti. Evo na što obratiti pozornost

Foto: Shutterstock

Diljem svijeta kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti, odgovorne za gotovo 18 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. To uključuje stanja koja utječu na srce i krvožilni sustav, kao što su moždani udar, koronarna bolest srca i zatajenje srca.

Mnogi su svjesni nekih od najčešćih simptoma srčanih bolesti, kao što je bol u prsima. Međutim, postoje manje poznati i manje očiti znakovi koji signaliziraju da je vrijeme za posjet liječniku.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), mrežasti uzorak na koži mogao bi biti znak problema sa srcem. Kako navode, "plavi ili ljubičasti mrežasti uzorak na koži može signalizirati začepljenu arteriju". To se zove livedo reticularis ili lividna koža, a smatra se da je posljedica grčeva krvnih žila ili problema s protokom krvi u blizini površine kože.

Ovaj simptom može biti posljedica bezazlene prehlade ili određenih lijekova.

"Neki ljudi vide ovaj uzorak na svojoj koži kada im je hladno. Kada im se koža zagrije, ovaj obrazac nestaje", kaže AAD.

Ipak, ponekad je to znak ozbiljnog stanja.

"Mrežasti uzorak također može biti znak bolesti zvane sindrom embolizacije kolesterola, koja se javlja kada se male arterije začepe", napominje AAD. Dodaje da "blokada arterija može dovesti do oštećenja tkiva i organa, stoga je važno posjetiti liječnika".

Klinika Mayo ističe da biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako uočite promjenu boje kože koja ne nestaje zagrijavanjem, ako uz promjenu boje i mrežasti uzorak na koži imate i druge zabrinjavajuće simptome te ako na zahvaćenom dijelu kože nastaju bolne kvržice ili ranice.

Ostali znakovi upozorenja srčanih bolesti uključuju:

  • bol u prsima
  • bol, slabost ili utrnulost nogu i/ili ruku
  • gubitak daha
  • vrlo brzi ili spori otkucaji srca ili palpitacije
  • osjećaj vrtoglavice, ošamućenosti ili nesvjestice
  • umor
  • otečene udove.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.