Ne dopustite da vas niske temperature spriječe od vožnje biciklom!

Foto: Press

ZA SPORTAŠE nema lošeg vremena, već samo pogrešno odabrane opreme koja ne štiti od nestabilnog proljetnog vremena. Evo kako to možete izbjeći!

Sve topliji proljetni dani mame nas na izlazak iz domova i što češći boravak u prirodi. No, ožujak sa sobom ne donosi samo sunce i sve dulje dane, nego i promjenjivo vrijeme s itekako hladnim jutrima. Jedan ste od onih kojima je vožnja bicikla najdraža tjelovježba, ali izbjegavate jutarnje treninge upravo zbog ove neugodne proljetne hladnoće? Nema panike niti prehlade ako uz sebe imate kvalitetnu biciklističku opremu i sjajne dodatke koji će vas štititi od promrzline. 

Biciklističke hlače, tajice i jakna

Čak i ako su jutarnje temperature blizu nuli, ne znači da se morate odjenuti kao da idete na skijanje. Zlatno pravilo u biciklizmu je da se za vožnju nosi slojevita odjeća – potkošulje ili podmajice, majice, hlače i jakne. Iako izgledaju tanko, duge biciklističke tajice ili biciklističke hlače s visokim strukom ili naramenicama ugrijat će i najzimogroznije jer su izrađene od vrhunskih materijala koji ne zadržavaju znoj i istovremeno čuvaju toplinu tijela koja se stvara vježbanjem. 

Tako je na primjer Castelli Velocissimo 5 Bibitight model biciklističkih hlača izrađenih od Termoflex i Nano Flex materijala s vodootpornim dijelom od koljena do struka koji odlično čuva toplinu tijela sportaša na prohladnim proljetnim temperaturama.

I dobra, kvalitetna biciklistička jakna od 100% poliestera štitit će vas od blage studeni, ali i od vjetra ako je izrađena od posebne vjetronepropusne membrane. Vrlo je lagana i ne ograničava kretanje tijela tijekom pedaliranja. Kako se temperature budu dizale i vama postajalo sve toplije, bez problema ćete ju moći skinuti i spremiti u džep ili torbicu. 

Castelli Squadra Strech softhell jakna je premazana Gore-Tex Infinium™ Windstopper® 150 tehnologijom i toliko tanka da ju nećete ni osjetiti na sebi.

Rukavice za bicikl

Biciklistička oprema nije potpuna bez rukavica. Šake će na duljoj biciklističkoj ruti uvijek biti prve na udaru naleta hladnog zraka i vjetra, stoga ih valja zaštititi rukavicama. I to ne bilo kakvim, nego onima izrađenim od mješavine inovativnih materijala koji štite dlanove i prste od ozeblina, propuštaju znoj, sprječavaju nastanak žuljeva i bolova zbog trenja, te vam omogućuju da dodirujete touch screen ekran svojeg mobitela bez da ih morate skinuti. 

Takve udobne, fleksibilne i funkcionalne rukavice za bicikl mogu pokrivati cijeli dlan i prste, ili samo do polovice prstiju.

Biciklistička kapa ili traka

S obzirom na to da se najviše topline gubi preko glave, poželjno ju je zaštititi kapom ili bandanom. Osim što je važno da prekriva uši i čelo, ova kapa mora biti prozračna, tanka, rastezljiva i mekana kako bi se lako nosila ispod biciklističke kacige, baš kao što je to unisex Castelli Pro Thermal Skully kapa koju nose i žene i muškarci. Mnogima više odgovaraju bandane ili trake s ravnim šavovima na rubovima koje ne pokrivaju cijelu glavu, već one dijelove koji su u direktnom dodiru s hladnim proljetnim povjetarcem.

Tople biciklističke čarape

I dok će početnici u biciklizmu često posegnuti za običnim čarapama za svakodnevnu upotrebu, vrlo brzo će shvatiti da one nemaju tu čarobnu moć kakve imaju biciklističke čarape. One su izrađene od posebnih sintetičkih ili mješavine prirodnih (merino vune) materijala koji ima trostruku ulogu – da čarape pristaju kao druga koža kako biciklistu ne bi stvarale nelagodu i ometale ga u vožnji, upijaju i propuštaju vlagu koja se stvara u cipeli te ujedno griju stopala i mišiće i do 20 cm iznad gležnja.

Grijači za ruke, noge i koljena

Draže su vam kraće biciklističke hlače koje sežu do koljena, ali je vani suviše hladno da biste ih nosili? Razmislite o navlakama za noge, koljena i ruke koje služe kao grijači tijekom vožnje po niskim proljetnim temperaturama, pa čak i ljeti u planinama kada je vrijeme svježije. Navlake su izrađene od elastičnog flisa koji savršeno prianja tijelu, grije i štiti kožu, kosti i mišiće od pothlađivanja pri temperaturama od 8°C pa sve do 20°C

Grijači marke Castelli proizvedeni su od Thermoflex materijala kojeg korisnici smatraju najmekšom i najbolje rastezljivom tkaninom jer ne stvara neugodu, steže, iritira ili ometa aerodinamiku u vožnji, već savršeno pristaje i grije svaki milimetar kože ruku i nogu.

Čujete li kako vas proljeće zove u nove avanture na dva kotača? Spremno ga dočekajte bez obzira na temperature i vrijeme uz adekvatnu opremu koju ćete pronaći u Hervisu, vašu omiljenu trgovinu vrhunske biciklističke opreme!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.