Neurokirurg otkriva omiljenu večeru za prevenciju Alzheimerove bolesti

Foto: Unsplash

Dijete su obično prvi savjeti kada je riječ o smanjenju rizika razvoja različitih stanja, poput bolesti srca, mnogih vrsta raka i dijabetesa tipa 2. Međutim, s Alzheimerovom bolešću, veza između prehrane i rizika je manje poznata te je potrebno više podataka. 

"Uzroci Alzheimerove bolesti su višestruki faktori, složeni i tek ih treba u potpunosti razumjeti", objašnjava neurokirurg dr. Jonathan J. Rasouli za Parade. Međutim, dr. Rasouli kaže da neka istraživanja ukazuju na vezu između prehrane i prevencije demencije. "Dobra je ideja razumjeti kako hrana, prehrana i tjelovježba mogu igrati ulogu u našem riziku od bolesti poput Alzheimerove. Ako potencijalno možemo smanjiti rizik od Alzheimerove jedući određenu hranu, zašto ne", tvrdi neurokirurg.

Stoga je podijelio što jede za večeru kako bi spriječio Alzheimerovu bolest ili barem smanjio rizik. Kad je u nedoumici, dr. Rasouli priprema losos na žaru sa začinima od kurkume i brokulu kuhanu na pari.

Iako je obrok zdrav, važno je biti oprezan s unosom ugljikohidrata i soli 

"Iako ne postoji uvjerljiva veza između konzumiranja određene hrane i prevencije Alzheimerove bolesti, volim hranu koja sadrži zdrave omega masne kiseline i fitonutrijente, te ima nizak udio ugljikohidrata, prerađenih šećera i masti", kaže dr. Rasouli.

Velika meta-analiza studija iz 2023., u kojima je sudjelovalo više od 103.000 sudionika, ukazala je na "umjerene do visoke dokaze" da konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti šanse za demenciju svih uzroka i kognitivni pad za oko 20 posto. Osim toga, pregled studija na životinjama iz 2019. pokazao je da kurkumin može pomoći u ublažavanju ili poništavanju oštećenja pamćenja kod glodavaca.

Što se tiče brokule, sve veći broj istraživanja pokazao je da je povrće poput brokule odlično za mozak, uključujući meta-analizu iz 2017. i studiju o odraslim osobama u Japanu iz 2022.

"Obrok je prilično zdrav sam po sebi, ali općenito je dobra ideja biti oprezan s unosom ugljikohidrata, šećera i soli jer mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji i loše utjecati na zdravlje", zaključuje dr. Rasouli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.