Neurolozi: Želite poboljšati zdravlje mozga? Počnite jesti ovo voće i povrće

Foto: Shutterstock

Većina ljudi zna koje namirnice izbjegavati za zdravije srce, no važno je obratiti pozornost i na hranu koja negativno utječe na mozak.

Znanstveno je dokazano da prehrana može utjecati na zdravlje mozga. "Mozak čini otprilike 2 posto naše tjelesne težine, ali troši oko 20 posto svih naših kalorija. Mozak koristi više kalorija od bilo kojeg drugog organa u našem tijelu; dakle, ono što jedemo može imati veliki utjecaj na naš mozak", kaže stručnjak za razvojnu funkcionalnu neurologiju i autizam, dr. Robert Melillo, za HuffPost.

Iako znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje Alzheimerovu bolest, vrstu demencije, mnogi misle da prehrana može igrati ulogu.

Redovita konzumacija hrane koja nije dobra za zdravlje mozga može imati negativne posljedice na tijelo i mozak.

"Nezdrava prehrana može negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu, dovesti do upale i potencijalno utjecati na mozak. Pretile osobe – od kojih većina ima nezdravi crijevni mikrobiom – izložene su značajnom riziku od razvoja Alzheimerove demencije", ističe neurokirurg dr. Brett Osborn.

Dakle, koja je hrana najkorisnija za zdravlje mozga? Stručnjaci su otkrili nekoliko odličnih opcija za koje tvrde da mogu pomoći u sprječavanju razvoja demencije.

1. Avokado

Avokado sadrži zdrave mononezasićene masti, a dr. Bredesen objašnjava: "Te masti pomažu u smanjenju vaskularnih bolesti i pružaju izvrsnu energiju za mozak bez problema povezanih s jednostavnim ugljikohidratima ili zasićenim mastima."

2. Brokula

Bilo da volimo brokulu pripremljenu na pari, u woku ili kao povrće koje dodajemo u svoj smoothie, možda ćemo htjeti pronaći više načina za uživanje u ovom povrću. "Brokula je povrće iz skupine krstašica, koje sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga", tvrdi dr. Osborn.

3. Borovnice

Ako volimo dodavati borovnice u svoje obroke, naš će nam mozak biti zahvalan. "Borovnice sadrže flavonoide koji su neuroprotektivni i pokazali su se korisnima u povećanju neuroplastičnosti i cerebralnog protoka krvi", navodi neuropsihologinja dr. Lynn A. Schaefer.

4. Zeleno lisnato povrće

Poznato je da je zeleno lisnato povrće odlično za zdravlje crijeva, što ga čini odličnim i za zdravlje mozga. Stoga doktori i nutricionisti potiču pacijente da jedu više zelenog lisnatog povrća jer je bogato hranjivim tvarima. "Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su korisni za mozak", kaže dr. Osborn.

5. Đumbir

"Još jedna začinska biljka koja se koristi za zdravlje mozga, u svježem obliku i prahu, jest đumbir. Za đumbir je dokazano da doprinosi poboljšanju kognitivnih funkcija", zaključio je dr. Osborn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.