Nikad ne idite vježbati ljuti jer bi vam moglo jako škoditi

Foto: 123rf

MOŽDA mislite da bi u stanju opake ljutnje najbolje bilo otići u teretanu i tamo ispucati sav bijes, no stručnjaci kažu - stop. Nipošto to ne radite dok ste ljuti!

Na prvu nam se ovo upozorenje čini prilično zbunjujuće jer je poznato da je dobra vježba dobra za stres, odnosno, kako se prilikom vježbanja otpuštaju endorfini, hormoni za dobar osjećaj, onda bi stvarno bilo logično da u teretanu uđete ljuti, a iz nje izađete s puno manje briga u glavi, ali nove studije kažu - ipak ne.

Studija o kojoj pričamo objavljena je u Circulationu, stručnom časopisu Heart Associationa, gdje lijepo piše da će vam vježbanje u vrijeme dok vam mozak ključa od ljutnje, učiniti ustvari još više štete. I na vašoj psihi, ali i vašem srcu.

Da bi uopće došli do nekakvih rezultata ekipa je obuhvatila ukupno 12,461 bolesnika koji je preživio srčani napad, a čak jedan od sedam pacijenata doživio ga je uslijed ili nedugo nakon što su se ljuti negdje fizički ispucavali.

Dokazano je da ljutnja i vrlo stresne situacije zaista imaju jak utjecaj na stanje srca samo što do sada nitko nije povezivao takvo stanje uma/situacije s naoko zdravim ljudima koji se bez ikakvog problema izlažu fizičkim naporima, manje više se zdravo hrane i uopće imaju zdravije srce i "jači" organizam. Sve do sada, do ove spomenute studije.

Ali logike itekako ima.



I tjelesna aktivnost i intenzivne emocije mogu povisiti krvni tlak i broj otkucaja srca, stavljajući veće zahtjeve na krvožilni sustav. Ako vaše arterije već imaju nešto plaka, kombinacija vježbanja i burnih osjećaja lako mogu dovesti do razvijanja ugrušaka krvi odnosno srčanog udara izazvanog njima.

Jesmo li vas uspjeli zaplašiti?
Nadamo se da jesmo, ali ne previše.

Red je da otkrijemo još nešto. Ova je studija otkrila da najveće šanse za srčanim udarom uslijed ljutite vježbe zapravo najviše pogađa starije osobe (55+), i to posebno u večernjim satima nakon svih već odrađenih napora i osjećaja.

Dakle, bojazan da bi se mladima mogla dogoditi scena iz filmova gdje se likovi usred napada bijesa hvataju za prsa - teško da će se dogoditi, ali ipak - opreza nikad dosta.

Znajte da intenzivne emocije i intenzivne aktivnosti jače djeluju na vaš organizam pa bi se stoga zaista bilo poželjno malo smiriti prije treninga čisto da i endorfinima date mogućnost da vas opuste, bez straha od krvnih ugrušaka i proživljavanja filmskih scena. Zato kada ljuti krenete na trening, odmantrajte malo i taj dan vježbajte malo mirnije i laganije.

Trening ćete odraditi svejedno i opustit ćete se dovoljno da bijes više ne bude onako jak.

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.