Konzumiranje zdrave i uravnotežene prehrane može pomoći u poboljšanju našeg fizičkog i mentalnog zdravlja, a neke namirnice čak mogu spriječiti i određena stanja i bolesti, pokazuju brojna istraživanja. Stoga svi tražimo hranu koja nas može učiniti zdravijima i koja je ujedno i dobrog okusa. No, ponekad može biti teško pronaći takve namirnice koje nam mogu pomoći u ostvarenju tog cilja.
Međutim, pokazalo se da konzumiranje veće količine zelenog lisnatog povrća može imati brojne zdravstvene prednosti, pa čak i pomoći u usporavanju pada kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem.
Zeleno lisnato povrće smatra se osnovnom hranom za mozak
Kako izvještava The Times, lisnato povrće poput špinata, kelja, kupusa i zelene salate smatra se osnovnom hranom za mozak zbog esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vitamin K, lutein i folat te niza korisnih biljnih flavonoida.
Nutricionisti sa Sveučilišta Rush u Chicagu pokazali su da dnevna porcija lisnatog povrća usporava kognitivni pad povezan sa starenjem. Ljudi koji su jeli dvije ili više porcija dnevno obično su imali bolje pamćenje od nekoga tko je bio 11 godina mlađi.
Osim toga, prema istraživanju u kojem je sudjelovalo 70.000 ljudi, a koje je proveo World Cancer Research Fund, redovita konzumacija lisnatog povrća može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak sedam posto.