Trbušno salo, vrsta visceralnog sala koje se razvija u središnjem dijelu tijela, može se akumulirati iz različitih razloga. Neki su izvan naše kontrole, ali neki se mogu spriječiti.
Dijetetičarka Elyse Homan objašnjava da na salo na trbuhu utječu čimbenici kao što su dob, genetika, spavanje, vježbanje i prehrana. "Konzumiranje više kalorija nego što sagorite može uzrokovati nakupljanje masnoće", rekla je za Parade. Gdje se masti pohranjuju, mogu odrediti čimbenici kao što su genetika i određena zdravstvena stanja, kao i stil života, uključujući vrste hrane koju jedemo i razinu aktivnosti.
"Budući da visceralna masnoća u području trbuha nije nešto što možete uštipnuti, već je dublje u vašem tijelu, može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje, uključujući povećanje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca", ističe nutricionistica Jackie Newgent. Homan dodaje da su namirnice s visokim udjelom zasićenih masti također uobičajeni krivci.
Konzumiranje orašastih plodova povezano je sa smanjenjem masnog tkiva na trbuhu
Za razliku od prerađene hrane i hrane s visokim udjelom zasićenih masti, orašasti plodovi su nutritivno bogata hrana koja uključuje kombinaciju zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala, objašnjava Homan.
"Općenito, konzumacija oko 28 do 30 grama orašastih plodova najmanje tri puta tjedno može pomoći u smanjenju pojave viška trbušne masnoće", dodaje Newgent, citirajući studiju iz 2022. godine.
Tvrdi da su bademi najbolji izbor jer su jedan od orašastih plodova s najviše proteina. Osim toga, postoje istraživanja specifična za bademe koja potvrđuju da uživanje u oko 45 grama badema dnevno umjesto međuobroka s visokim udjelom ugljikohidrata može biti povezano sa smanjenjem masnog tkiva na trbuhu.