Nutricionistica iz zemlje najdugovječnijih ljudi otkrila što pije svaki dan

Foto: Pixabay

Odrastanje u Japanu nezamislivo je bez matche. To potvrđuje nutricionistica Michiko Tomioka, koja i danas svaki dan pije taj napitak. Iako godinama živi u SAD-u, Tomioka se nije odrekla omiljenog napitka koji doprinosi dugovječnosti.

Matcha je zeleni čaj u prahu koji sadrži ključne hranjive tvari poput vitamina A, C i K, vlakna, proteina i aminokiseline l-teanina, za koju se pokazalo da pomaže u poboljšanju sna, smanjenju stresa i jačanju kognitivnih funkcija.

Također sadrži polifenole poput epigalokatehin galata (EGCG). Polifenoli su prirodni spojevi u biljkama, bogati antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti i upala.

Studije su također pokazale da matcha može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva.

Ljekovita i opuštajuća svojstva matche otkrili su među prvima i u njima uživali budistički zen svećenici i samuraji.

Dolazi od iste biljke kao i obični zeleni čaj (Camellia sinensis), ali matcha se uzgaja u sjeni posljednjih 20 do 30 dana prije berbe, suši i potom pretvara u fini prah, za razliku od običnog zelenog čaja koji raste na suncu. Upravo boravak u sjeni osigurao je matchi titulu jednog od najzdravijih napitaka na svijetu jer u tom razdoblju dobiva cijelo bogatstvo nutrijenata - antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.

Matcha je zapravo cijeli list čaja koji se konzumira samljeven, što znači da kada ga dodamo u vodu, pijemo čistu biljku i u sebe unosimo sve njezine dobrobiti. Proglašena je jednim od najzdravijih napitaka na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.