Nutricionistica: Redovito jedenje bundeve ima nevjerojatne koristi za zdravlje

Foto: Pexels

BUNDEVE su mnogima omiljeno jesensko povrće i mogu se konzumirati na brojne načine. Kao i mnogo drugo povrće, bundeve su vrlo zdrave i mogu pozitivno utjecati na zdravlje ako se redovito konzumiraju. Nutricionistica Kate Wilson McGowan za portal Eating Well izdvojila je neke od najpoznatijih dobrobiti konzumacije bundeva. 

Smanjenje upale

Bundeva svoju narančastu boju dobiva od beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. "Antioksidansi mogu zaštititi stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što se naziva oksidativni stres", ističe McGowan.

Kako piše Eating Well, oksidativni stres potiče upalu koja se povezuje s dijabetesom, bolestima srca, artritisom, alergijama i kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB).

Poboljšanje zdravlja očiju

"Vitamin A prisutan u bundevi štiti rožnicu, površinu oka i omogućuje nam da vidimo pri slabom svjetlu", dodaje McGowan. Važno je istaknuti da bundeve sadrže i vitamine C i E koji dugoročno čuvaju zdravlje očiju, štiteći ih od oksidativnog stresa. 

Jačanje imuniteta

Dodavanjem bundeve u svakodnevnu ili barem redovitu prehranu, možete ojačati organizam u sezoni prehlade i gripe. Osim zbog vitamina C koji se nalazi u bundevi i jača imunitet, tu je i vitamin E koji je bogat željezom. Željezo u vitaminu E pomaže tijelu da se obrani od različitih infekcija.

Smanjenje problema sa zatvorom

Više od 90 posto ljudi ne unosi preporučenih 28 do 34 grama vlakana dnevno, piše Eating Well. Nutricionistica ističe da su nam vlakna potrebna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Pomažu da redovito obavljamo nuždu i produljuju osjećaj sitosti.

Bundeva je izvrstan izvor vlakana, pružajući oko četvrtinu dnevnih potreba po šalici. Kada jedete bundevu, nemojte zaboraviti na sjemenke. McGowan dodaje da su "sjemenke bundeve dobar izvor vlakana i lako ih je uključiti u prehranu".

Smanjenje krvnog tlaka

Visok unos kalija povezan je s nižim krvnim tlakom, a bundeva je izvrstan izvor ovog minerala. Kalij pomaže regulirati krvni tlak na dva načina. Prvo, potiče vazodilataciju, odnosno širenje krvnih žila, što omogućava slobodniju cirkulaciju krvi kroz tijelo. Također, povećava izlučivanje natrija putem mokraće, što dodatno može smanjiti krvni tlak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.