Orašasti plodovi

Foto: 123rf
 
Sjemenke i orašasti plodovi nutritivno su bogati mineralima i masnoćom. Njihov udio masnoća kreće se između 60 i 80%. Bademi, indijski oraščići, kikiriki i makadamija imaju visok udio oleinske masne kiseline (kao npr. maslinovo ulje) zbog čega se neće užegnuti. S druge strane, orasi sadrže veći udio polinezasićene linolne masne kiseline zbog čega su osjetljivi i prije se užegnu. Iz tog razloga preporučuju se svježi orasi, po mogućnosti u ljusci kako bi bili bolje zaštićeni koje ćete držati u hladnjaku, a ostale orašaste plodove možete čuvati na sobnoj temperaturi. 
 
Ponekad orašasti plodovi mogu biti teški za probavu, pogotovo kod osoba koje imaju osjetljiva crijeva ili ako unosite veću količinu sirovih plodova. Otežanu probavu uzrokuju inhibitori enzima koji otežavaju apsorpciju nutrijenata i razgradnju hrane. Natapanjem u slanoj vodi, inhibitori enzima se neutraliziraju pa postaju hranjiviji i lakši za probavu. Osim toga, jednom natopljeni i potom dehidrirani orašasti plodovi postaju hrskavi i ukusni. 
 
Kako natapati orašaste plodove?
 
4 šalice orašastih plodova prelijte vodom u koju ste prethodno dodali 1 žličicu soli. 
Orašaste plodove jednom prelivene ostavite na toplom mjestu tokom noći (barem 7 sati). Potom ih iscijedite, rasporedite na pleh (obložen papirom za pečenje) te ih sušite u pećnici na 50°C (12-24sata), dok ne postanu hrskavi i suhi. Povremeno ih je potrebno promiješati tokom sušenja. Osušene plodove čuvajte u staklenkama s poklopcem. Indijske oraščiće treba namakati nešto kraće, ne više od 6 sati. Njih je potrebno sušiti na 100°C, 12-24 sata. 
 
Doručak s orašastim plodovima 
 
Orašaste plodove nasjeckajte (krupno) i pomiješajte sa sjemenkama. Možete ih jesti s kiselim vrhnjem ili svježim sirom, a dodatno možete posut cimet. 
 
Napravite maslac od orašastih plodova
 
Potrebne je samljeti 2 šalice badema, indijskih oraščića ili lješnjaka. Potom dodajte 4-5 žlica otopljenog ulja kokosa, 1 žličicu meda, malo soli i stevije. Sve skupa smiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ona je na početku tekuća, no u hladnjaku se ona stvrdne.  
 
Čokoladni namaz s lješnjacima 
 
Za one koji vole slatko napravite maslac od lješnjaka i dodajte malo slatkog vrhnja i nekoliko žličica kakaa u prahu kako bi dobili mekšu kremu. Po želji možete dodati imalo meda.  
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.