NEKAD se kupine smatralo sezonskim užitkom, a danas ih možemo pronaći u trgovinama tijekom cijele godine. Osim što su ukusni međuobrok, imaju mnogo dobrobiti za naše zdravlje zahvaljujući brojnim nutrijentima koje sadrže, donosi Cleveland klinika. Kako objašnjavaju dijetetičari, kupine su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.
Ove hranjive tvari neophodne su za održavanje dobrog zdravlja, a dosadašnja istraživanja pokazuju da antioksidansi u kupinama mogu smanjiti upalu i spriječiti mnoge bolesti, uključujući karcinom. Kupine također imaju malo kalorija, a samo jedna šaka kupina sadrži tek 43 kalorije.
Stručnjaci navode da bismo ovu namirnicu trebali konzumirati što češće prvenstveno zbog njezinih prednosti za zdravlje. Naime, kako kažu, dobrobiti koje donosi redovita konzumacija kupina podrazumijevaju sljedeće:
- smanjenje upale u organizmu
- ubrzavanje metabolizma
- poticanje mršavljenja
- pročišćavanje krvi
- ublažavanje probavnih smetnji
- smanjenje rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava.
Osim što ih možemo jesti kao zdravi međuobrok, kupine su odlične i kao dodatak jogurtu za doručak ili nekoj voćnoj salati za večeru.