NEKI dijelovi povrća često završe u smeću iako se mogu jesti. Obično imaju i veću nutritivnu vrijednost, a i izuzetno su ukusni. Ako tražite alternativu zelenoj salati ili špinatu, imamo rješenje.
Ispostavilo se da nije samo rotkvica ukusna i bogata vrijednim svojstvima, već i njezino lišće. Naime, listovi rotkvice zapravo su najvrjedniji dio tog povrća. Bogati su vitaminima B skupine, vitaminom E i vitaminom C. Sadrže i željezo, fosfor, magnezij i kalcij.
Sve navedene tvari imaju fantastičan učinak na zdravlje i ljepotu. Prije svega, poboljšavaju izgled kože i kose, jačaju imunitet i podržavaju metabolizam. Osim toga, čiste organizam od toksina, djeluju protuupalno i potpomažu rad jetre i probavnog sustava.
U što dodati listove rotkvice?
Listovi rotkvice imaju ljutkast okus. Možete ih dodati bilo kojem jelu za koje obično koristite špinat. Bit će izvrstan dodatak juhama i umacima, a mogu poslužiti i kao zelena baza salate. Od listova rotkvice možete pripremiti i ukusan pesto, namaz za sendviče ili povrtno-voćni smoothie.