Ovi znakovi otkrivaju da je proteinima u prahu istekao rok trajanja

Foto: Shutterstock

VEĆINA zaljubljenika u fitness na kuhinjskom pultu ima posudu s proteinima u prahu. Ali kad dođete do posljednjih par mjerica, postoji šansa da je proizvodu već istekao rok trajanja. Što učiniti u tom slučaju?

"Općenito, konzumiranje proteinskog praha nekoliko tjedana ili čak mjeseci nakon isteka datuma navedenog na ambalaži, sigurno je, ali kvaliteta proteina će se smanjivati", kaže dijetetičar i nutricionist Chris Henigan za Men’s Health.

Proteini u prahu ne kvare se kao životinjski proizvodi, poput mesa ili mliječnih proizvoda, ali se ipak kvare, zbog čega gube sposobnost da čine ono čemu su namijenjeni - potiču gradnju mišića i snage.

"Ako je prah neugodnog mirisa ili je bio pohranjen uz sudoper, vjerojatno je najbolje da ga bacite", ističe dijetetičar Kieran McSorley.

Kada istječe rok trajanja proteina u prahu?

Na ambalaži je naveden rok trajanja proizvoda, obično je to od 6 mjeseci do godine dana, ovisno o vrsti proteina koje kupujete. No stvarni rok trajanja ovisi o tome kako ga skladištite.

"Datumi isteka ili datumi do kojih treba upotrijebiti proizvod sugeriraju da je to datum na koji proizvod postaje manje učinkovit. To znači da je nakon tog datuma proizvod općenito siguran za konzumaciju, ali može imati niži sadržaj proteina zbog degradacije proizvoda", ističe Henigan te dodaje da "većina istraživanja pokazuje da bi, ako su proteini u prahu pravilno pohranjeni (bez ekstremnih temperatura ili vlage), trebali biti sigurni za konzumaciju do dvije godine".

Dakle, osim ako spremnik s proteinima u prahu ne držite na toplom, vlažnom mjestu (poput kupaonice ili ormarića u teretani), vjerojatno vam neće biti loše.

Međutim, ako je prah neugodnog okusa ili mirisa, a vi ga konzumirate, možete osjetiti bol u trbuhu i mučninu te povraćati.

Kako provjeriti je li proteinima u prahu istekao rok trajanja?

Ako prah loše miriše, promijeni boju ili se pojave grudice, možda ga je bolje baciti. Ako izgubi okus ili vas okus podsjeća na karton, također. Kako biste sačuvali trajnost proteinskog praha, držite ga na hladnom i tamnom mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.